Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Едно шествие, един полк и паяжината от пари и спецслужби около него. Ето откъде сучат путинофилските сайтчета у нас

putbeeГригор ЛИЛОВ

Членът на върховния орган на ГЕРБ – Изпълнителната комисия и кметица на София Йорданка Фандъкова (преподавателка по руски, бивша шефка на училище, в което са се учили децата на съветските дипломати, специализантка навремето в СССР) не е забранила шествието на „Безсмъртния полк” в София въпреки протестите на някои общинари от ДБ. За справка - в Русия шествието е отменено, вкл. и в Москва.

Причина не се обявява. Но неофициалната се знае – на шествието се носят портретите на загиналите. Очаква се близките на загиналите в агресията срещу Украйна да носят снимките на загинали свои деца, внуци, бащи и съпрузи. (само за 4-5 месеца - от декември до средата на април извадени от строя 100 000 руски военни по данни на американските спецслужби, а общо от началото на агресията - към 200 000 убити).

.

В България обаче шествие ще има.

От руска страна координатор е шефката на Координационния съвет на руските граждани в България – някоя си Марина Дадикозян. Тя е и член на Световния координационен съвет на руските граждани, чиято централа е базирана в Москва.

"Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР. Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк", съобщават организаторите. (Я виж ти – сякаш не е съществувала антихитлеристка коалиция?!) За портретите на Владимир Путин нищо не се съобщава, но на досегашните шествия на полка бяха в изобилие. (бел.: оригиналният Устав на полка забранява каквито и да е знамена и потрети освен на загиналите)

Преди години (2018) пуснах пост, в който обясних за българите що за движение е „Безсмъртният полк” и как иначе благородната инициатива беше изнасилена и превърната в маша на Кремъл.

.

Откъси от онзи пост

ИСТОРИЯТА НА БЕЗСМЪРТНИЯ ПОЛК

Началото на това световно обществено движение е поставено през 2012 г., в сибирския град Томск. Ще отбележа, че преди това - в по-ранни години също е имало манифестиране със снимки на загинали роднини в различни градове, но това са прояви на отделни хора и групи. Инициативата е дело на сътрудниците на Томската Медиа група Сергей Лапенков, Сергей Колотовкин и Игор Дмитриев. Ето как те определят идеята си:

"Ние не мислим, че сме автори на идеята. Ние нищо ново не сме направили, защото това е ставало и преди".

--------------------------------------------

За първи път портрети на загиналите се носят през 1965 г. в Новосибирск от ученици от 121 училище. През 1985 съпруги и сестри на загиналите във Втората световна война излизат на улиците на Соликамск с техни портрети. През 1999 г. това се прави и в Израел – например в Йерусалим...

-----------------------------------------

Виктор Мучник, ръководител на тази медийна група и телевизията ѝ ТВ2 подкрепя инициативата и ѝ дава гласност. Участват 6 000 - 7 000 души според тогавашните информации и репортажи, носещи над 2000 фотографии на свои загинали във войната родини. Създава се обществено движение, през 2013 г. такива прояви има в 100 градове и села, вкл. и в бивши съветски републики, през 2014 прескачат дори Атлантическия океан (първата проява е в Ню Йорк).

.

Няколко точки от Устава на движението:

3. "Бессмертный полк" е нетърговска, неполитическа, недържавна гражданска инициатива. В редовете на Полка може да влезе всеки, независимо от вероизповеданието, националността, политическите или др. възгледи

4. "Бессмертный полк" не може да бъде имиджова трибуна. Изключено е използването на каквато и да е корпоративна, политическа, държавна или друга символика във всичко, което има отношение към "Безсмъртния полк".

5. Полкът не може да бъде персонализиран в нито един, дори и най-уважавания човек: политик, обществен деятел (жив или исторически), чиновник. Полкът - това са милионите отишли си във войната и техните потомци!

.

***** Насилването и подмяната *****

.

Да, но през 2015 г. в марша участва и президентът Владимир Путин.

Същата година депутатът от руския парламент (Думата) Николай Земцов – член на Путиновата партия „Единна Русия” регистрира в Министерството на правосъдието друго гражданско-патриотично движение – ООД "Безсмъртният полк на Русия". То получава и държавни субсидии.

Същата година томската телевизия ТВ2, инициирала това обществено движение, остава без лиценз и съответно е закрита с решение на руския държавен орган в тази област Роскомнадзор. Не съм изненадан - когато едно обществено движение обединява много милиони, то или трябва да бъде закрито или да се вземе под "крилото на властта".

.

"Ние се опитахме да се борим с одържавяването на "Безсмъртния полк" и където можехме, говорехме, че това не е правилно. Въпреки че ние от самото начало бяхме регистрирали движението юридически, беше глупаво да оспорваме в съда използването на нашето име от други структури. И не защото щеше да ни се наложи да се изправим срещу Левиатан. Това беше повече морален избор: отстояването на авторските права щеше да означава да търгуваме с костите на дядовците и бащите си", са думите на един от първоначалните инициатори Игор Дмитриев.

Тази чудесна и хуманна идея, това пацифистко движение лека-полека го опаковат в целофана на поредната националистическа и великодържавна идеология.

 

**** най-близкият съюзник на Русия - Белорусия, забрани "Безсмъртният полк на Русия" и отказа да разреши марша на 9. май в Минск.

.

България си има свой „Безсмъртен полк”. Не ѝ е необходимо да ползва чуждите – били те руски, френски, американски…

*** в съпротивата срещу фашизма в България загиват 3055 българи;

*** 10 500 българи взимат участие в антифашистката съпротива - партизанското движение в Югославия. У нас за това не се говори, не се пише и няма данни колко от тях са загинали;

*** на фронта срещу Вермахта и СС от есента на 1944 г. се бият три български армии с 455 000 състав в първата фаза и една армия с 110 000 състав във Втората фаза на войната, механизирани и бронирани части. Те последни в Европа завършват сраженията – на датата 15 май в Източна Австрия. В боевете загиват 8337 убити, 9155 се водят безследно изчезнали (по други данни загиналите са 13 000), 22 000 са ранени, част от които също са починали от раните си.

.

ПОПЕЧИТЕЛИТЕ

.

На водещо място в сайта на кремълското ООД, изнасилило и присвоило „Безсмъртния Полк“ стои портрет на един от „основателите” на Кремълското насилие и текста:

"Бессмертный полк России“ гордится тем, что в числе его руководителей был человек такого масштаба. Он навсегда останется в нашей памяти и в наших сердцах талантливым человеком, патриотом, искренним и твердым в своих убеждениях."

Този човек – Василий Лановой, който наскоро почина, е народен артист на СССР и Русия, герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска награда. И освен това е „доверено лице на кандидата за президент Владимир Путин на президентските избори през 2018 г.” (названието е на официална обществена длъжност).

Бил е член на Обществената палата на Руската федерация.

И забележете – като председател на Попечителския съвет е един от ръководителите на… Централния ЩАБ на кремълското ООД „Безсмъртен полк”. Същевременно е член на Обществения съвет при Следствения комитет на Руската федерация и попечител на неговата кадетска школа-училище, член на Обществения съвет при Министерството на отбраната на Руската федерация и председател на фонда „Армия и култура”.

И за капак, Лановой – фалшивият основател на марша „Безсмъртен полк” - е бил симпатизант на руския политик генерал-полковник Алберт Макашов, известен не само като лидер на Движението в поддръжка на руската армия, но и с антисемитизма си, за който дори е бил привличан под отговорност в Русия (делото е прекратено).

.

ПРИСВОЯВАНЕТО У НАС

.

Благородната иначе инициатива, присвоена от Кремъл и регистрирана като ООД, беше присвоена от същото Путиновско-Кремълско ООД и у нас.

Защото у нас също се създава „Безсмъртен полк България”. Организацията е вписана в Регистъра при Окръжен съд – Пловдив с Решение №233 от 10.05.2016 г. и фигурира в Централния регистър на юридическите лица с № на вписване 20160628004. Притежава код по БУЛСТАТ: 177021570.

Основни двигатели са Петя Стоянова Паликрушева–Иванова и съпругът ѝ Петър Стоянов. Паликрушева е сред лидерите на партийката на хиперинфлационния ни червен премиер Жан Виденов – беше непосредствено след него в пловдивската им листа за изборите и първа в сливенската. Тя е сред ръководителите на лявото, крайно радикално движение „Че Гевара” заедно със съпруга си, който освен това е шеф на „Съюза на комунистите в България”.

Освен профил в социалната мрежа си имат и профил в You Tube. В него всеки ден Павел Иванов, председателят на българския филиз на руското ООД, прави сводка за успехите на агресията на Русия в Украйна в духа на най-добрите традиции на комунистическата пропаганда и нейните лъжи.

.

ОПАСНИ ВРЪЗКИ

*** Първата верига ***

.

Петя Паликрушева-Иванова, сложила старта на този полк у нас е основен автор и на руския информационен канал „News-front”, който излиза на десетина езика, заедно с друг основен автор Ася Иванова - Зу Ън. Тя пък от своя страна е свързана с друг информационен сайт – Ефир.инфо, който пък от своя страна опира до НАС – „Национална асоциация Сигурност”, която пък е колективен член на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса”.

Това е едната верига на връзки и зависимости.

Другата - домейнът на едноименната агенция, която издава сайта, е регистриран анонимно.

Тъпа конспирация. Заради тази тъпа конспирация структурата се води в Донбас. Но иначе агенцията опира до едно ООД - негова собственост е. То има лиценз от руската Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – РОСКОМНАДЗОР.

Собственик на агенцията се оказва „МедиаГрупп НьюсФронт" с адрес в Крим, град Бахчисарай. Тя не се занимава само с пропаганда и интернет сайтове, но и с изучаване на общественото мнение в разни държави. Съдружниците освен това дружество имат и други фирми, също регистрирани в Крим – например ООО (руската форма на нашето ООД) „СКН”. Негов предмет на занимания е „дейност, свързана с изчислителна техника и използване на информационните технологии”.

Каква е дейността не се съобщава, но мога да се досетя.

А вие?

.

**** Втората верига****

.

Според руския търговски регистър собственици на "МедиаГрупп НьюсФронт” с равни дялове са Константин Сергеевич Книрик, който е и "ръководител" на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин.

От 2020 г. Синелин е заменен като съдружник от Юлия Михайлова Лозанова.

Тя от своя страна освен самата себе си е пак като себе си е и Юлия Михайловна Либерман, Юлия Михаилова Кузнецова, Юлия Витяева и въобще последният ѝ образ и подобие да затвори вратата…

Родителите ѝ живеят в толкова омразните иначе САЩ. Съпругът ѝ е в Москва, където имат луксозно жилище в един от луксозните райони на руската столица: на ул „Удалцова” №85 – на крачка от Държавния институт по международни отношения и на двеста метра от Олимпийския парк и Олимпийското градче. Самата тя наред с други имоти има апартамент в толкова омразната Украйна – в Одеса, но иначе парите си изкарва от любимия ѝ Крим. Юлия освен съсобственик е наблюдател и специален кореспондент на агенцията и сайта Нюз-фронт.

Но и тази история не е последната верига на лица и зависимости.

.

*** Третата верига ***

.

Следващата верижка са лицата-основатели на агенцията и ООД-то - Книрик и Синелин. И двамата са с ред други фирми. От тях ще отбележа „КРЕАТИВНОЕ АГЕНТСТВО СТУДМЕДИА”, който се занимава с информационно-политически сайтове, създаване на телевизионни програми, кино- и видеофилми, развлекателни програми и вестници. И тази структура, като останалите е регистрирана в Крим, но в Симферопол (номера в регистрите ОГРН1159102128646, ИНН/КПП 9102200125 и 910201001)

Изградената фирмена империя може да се описва много с десетките ѝ етажи - надземни и подземни: пропаганда, комуникации, застраховане, банково дело, международна търговия, вътрешен алъш-вериш, внос-износ, селскостопански продукти, търговия. Това обаче ще е дълго и бих казал отегчително четиво, освен за изследователите.

По-същественото в тази империя е скритата чрез нея друга, по-важна империя - тази на връзките, контактите и зависимостите.

.

Книрик е ръководител на регионалния клон на националистическата партия „Родина“ в анексираната от Русия, но непризнатата като руска територия Република Крим и депутат от Бахчисарайския градски съвет. Руският държавник Дмитрий Рогозин е един от основателите на партията и все още се смята за неофициален лидер.

Книрик е един от учредителите на неправителствената Регионална обществена организация „Глобални информационни технологии“, която е регистрирана на адреса на „МедиаГрупп НьюсФронт“.

.

*** Четвъртата верига - Империята ***

.

И внимание!

Те - "Глобалните" ежегодно получава щедри субсидии от „Фонда за поддръжка на неправителствения сектор към президента на Русия”. И не само те, а и подчинените структури. Защото субсидията, която тече за „Нюз фронт” е между 2 и 3 млн. годишно, които агенцията отчита като приход от дейността си в чужбина. (?! – там тя има само харчове).

От есента на 2021 г. насам „приходите” на „Фронта” рязко нарастват – от 3 млн. на 16,8 млн., а на донора му – „Глобалните информационни технологии” излитат направо в небето.

Името на News Front се съдържа и в множество други проекти за държавно финансиране, които обаче са на „Общественно-патриотический проект „Наша Велика Победа“ с лидер Олег Слюсаренко.

Два от проектите са за финансиране на регионалните сайтове на News Front за Сърбия и Германия.

Друг проект на същата организация е наречен „Единен информационен портал България – Русия“. Целта е записана така: „Формиране на положителен имидж на Руската федерация в страните на Балканите. Пробив в информационната блокада. Поддържане на неофициални контакти между гражданите на България и Русия за съвместна работа в сферата на публичната дипломация“. Купчина сайтчета у нас се финансират по този канал. А и други неща - мотопробезите на руските „Нощни вълци“ в чужбина също се финансират чрез споменатия по нагоре глобален проект „Нашата Велика Победа“.

И за капак, в разследване на Bellingcat се посочиха връзки между News Front и опита за преврат на ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия) в Черна гора.

.

*** Петата верига – Имперската корона

.

Пак ще повторя - зад гърба на Книрик наднича Дмитрий Рогозин, който е „специален представител на президента Путин” и както посочих в предишния ми пост – негов заместник в ръководството на Военно-промишления комплекс на Русия и е ръководител на колегиума му (виж предишен пост за автора на заплахата за смърт към Илон Мъск https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/5030978577018041 )

Но и тази верига на връзки не е последната.

.

Защото основателят и съдружникът му в „Нюз фронт” Михаил Синелин (сега покрит чрез онази Юлия от „втората верига”) е не по-малко важна фигура.

Той е заемал редица държавни длъжности, а като един от ръководителите на „Руската държавна агенция за застраховане на експортни кредити и инвестиции” е тясно свързан с единствения акционер в него - „Российский экспортный центр“ ЭКСАР, който пък се държи от държавната „Росэксимбанк“. Освен това, между 2008 и 2011 г. Синелин е заместник-председател на „Внешэкономбанк“, която е популярна като банката на Путин.

Той е женен за Юлия - сестрата на Сергей Глазньов, който е финансовия съветник на Путин.

.

Поредната верига води към баш шефа на Синелин в руския износ, застраховането и банковото дело. Той е Пьотр Михайлович Фрадков, директор на ЭКСАР и „Росэксимбанк“. Пьотр е син на Михаил Фрадков, бивш директор на външното разузнаване на Руската федерация (2007 – 2016 г.) и бивш руски премиер.

Михаил Фрадков наследи на поста ръководител на Руския институт за стратегически проучвания (РИПСИ) прочулият се у нас генерал от КГБ и руските служби Леонид Решетников. По времето, когато Фрадков беше премиер на Руската федерация, Синелин беше ръководител на неговия апарат и Секретариат.

.

ОКОВАНИТЕ...

.

Ако помните скандала, РИПСИ състави профила на печелившия кандидат за български президент – в случая Румен Радев. Разкритията и механизмът на тази „хибридна операция” може да прочетете тук, в този мой пост-сензация:

„Дезинформационни и контрадезинформационни операции: ЕДИН ПРОФИЛ НА КАНДИДАТ-ЛИДЕР НА БЪЛГАРИЯ, ЕДИН ЧУЖДЕСТРАНЕН СПЕЦИНСТИТУТ, ЕДНА ПАРТИЯ И ПРЕЗИДЕНТА **** Поглед зад кулисите - в мрачната стаичка на изборите и секретните служби **** https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1204046983044572

В моя профил съм ви информирал, вкл. с видео как Путин предава длъжността от Решетников към Михаил Фрадков с благодарности за първия и заръки за втория...

Различните вериги пак опряха до Короната, до Върха на властта в Русия.

.

___________________________________

Разбира се, български политици и Румен Радев не присъстваха на сборището на посланик Митрофанова за „Безсмъртния Полк” – спецполка, както го наричам аз. Много прозрачна щеше да стане тази верига.

____________________________________

И да се върна към още една верига, онази за консумация от "широките народни маси".

Те не знаят, че акциите за 9. май на „Безсмъртния полк. Русия“ се провеждат у нас от „Безсмъртния полк. България” заедно с руските клубове на „Союз соотечественников“ в България и се координират от „Россотрудничество” – федералната агенция, която има културен център към посолството на Русия у нас.

Посланик Митрофанова преди да дойде у нас да дирижира България, дирижираше „Россоттрудничество”…

^^^^^^^^^^^^

Накрая, нека теглим чертата. И да видим какво се получава: Йорданка Фандъкова като софийска кметица и ръководен кадър на европейско-атлантическия /?/ ГЕРБ не забранява шествие у нас, организирано от висши руски държавни чиновници и служители на руски разузнавателни структури под егидата на движение, ръководено от руски секретни служби и под опеката на Кремъл чрез лица, поставени под санкции! Защо???

Очаквам реакцията на ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако въобще има такава.

 

--------------------------------------

Коментарът на Григор Лилов е от профила му във ФБ. Заглавието е от редакцията

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n