Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Стига да не си на фронта, животът е хубав и в бикини

mannГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Когато животът му виси на косъм, човек е способен на всевъзможни „гимнастики“. За да не отидат на фронта в Украйна, където вероятността да се върнеш като „товар 200“ клони към 100 %, много руски младежи предприемат отчаяна стъпка – да сменят пола си. Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко пръв алармира за „проблем с фиктивната смяна на пола“. Той предложи да се направят редица промени в Закона за актовете за гражданско състояние и за основите на защитата на здравето на гражданите в Руската федерация, които ще консолидират „семейните ценности“ и ще забранят смяната на пола без хирургическа намеса. Инициативата бе подкрепена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. „Човек става сутрин и решава за себе си, че вече не е мъж, а жена. Той отива в платена клиника - услугата струва от 30 000 до 60 000 рубли - получава сертификат и с този сертификат отива по-нататък в службата по вписванията, в паспортната служба, за да промени своето име и фамилия”, пояснява Володин.

Проблемите със смяната на пола в Русия започнаха във връзка с решението на Световната здравна организация да изключи транссексуалните хора от списъка на психичните разстройства, смята Нина Останина, ръководител на съответната комисия по въпросите на семейството, жените и децата. След това Министерството на здравеопазването на Руската федерация подписа съответния протокол и промени правилата, за да опрости промяната на пола в документите.

Властите обаче виждат проблем в това едва след началото на войната. „И Министерството на правосъдието, и парламентаристите станаха подозрителни поради увеличаването на броя на подобни промени и бракове. Изглежда, че много от тези, които не са имали време да избягат в Грузия и Казахстан, се втурнаха към частни клиники за помощ и това не е празнина в законодателството, а празнина във възпитанието на цяло поколение “, каза Останина.

Според нея, се планира да бъдат въведени изменения, забраняващи смяната на пола, в Семейния кодекс, Кодекса за административните нарушения и редица други федерални закони. Преценката, че човек може да си сменя пола, трябва да се направи от държавен психиатър, каза депутатката.

Руското законодателство в момента позволява смяна на пола в документите, а желаещият да го направи не е задължен да минава през хирургична интервенция за физическа смяна на своя пол. Между 2018 и 2022 г. повече от 2700 руски граждани са променили пола си в личните си документи. Съветът на Думата може да разгледа съответния законопроект на първото заседание след празниците – 15. май.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n