Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Великобритания достави на Украйна ракети с голям обсег Storm Shadow

rrteetГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Обединеното кралство достави на Украйна крилати ракети Storm Shadow, давайки на украинските сили нова способност за удари с голям обсег в навечерието на дългоочакваната украинска контраофанзива. Това съобщиха пред CNN няколко западни служители на високи позиции. Storm Shadow е крилата ракета с голям обсег, разработена съвместно от Обединеното кралство и Франция. Обикновено се изстрелва

от въздуха. С обхват от повече от 250 км или 155 мили, той е само малко по-нисък от 185-милната система земя-земя (ATACMS) на американската армия. Тоест, Storm Shadow има достатъчно обхват, за да удари дълбоко в окупираната от Русия украинска територия.

Западен служител каза пред CNN, че Обединеното кралство е получило уверения от украинското правителство, че ракетите ще бъдат използвани само в рамките на суверенната територия на Украйна, а не срещу руска територия. Британски служители често правят публични изявления, определящи Крим като украинска суверенна територия, наричайки го „незаконно анексиран“.

Ракетата Storm Shadow е "истинска промяна на играта по отношение на обхвата", каза висш военен служител на САЩ. Ракетата предоставя на Киев възможностите, които иска от началото на войната, добави служителят. Това не е първият път, когато Обединеното кралство отива по-далеч от САЩ, когато става въпрос за въоръжаване на Украйна за борба с руската агресия. Великобритания стана първият съюзник, който обяви, че изпраща модерни западни танкове в Украйна, обещавайки през януари да предостави 14 танка Challenger 2. Едва след хода на Лондон САЩ обявиха, че също ще предоставят танкове M-1 Abrams.

По-рано тази година британският премиер Риши Сунак сигнализира, че Обединеното кралство обмисля предоставянето на оръжия с голям обсег на Украйна. Трябва да се отбележи, че съобщения за дискусии във Великобритания относно прехвърлянето на противокорабни ракети Harpoon с голям обсег или ракети въздух-земя Storm Shadow в Украйна бяха чути още през февруари.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n