Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

По време на конфликта загинаха над 3000 души, в това число и етнически българи

gun-flowerГБ

Днес в 18 часа влезе в сила споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, което бе подписано по-рано през деня в беларуската столица Минск. Подписите си под протокола от 14 точки положиха представители на украинското правителство и на руските сепаратисти от самопровъзгласилите се „народни републики” в Донбас и Луганск, под гаранцията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В основата на примирието стои путиновият план от 7 точки, който включваше размяна на пленници на принципа „всички срещу всички”, изтегляне на украинските правителствени войски на такова разстояние от „републиките”, че да не могат да подлагат на артилерийски обстрел населените места, категорично въздържане от употреба на бойна авиация срещу мирно население и контрол на прекратяването на огъня с участието на международни наблюдатели. Целта е час по-скоро да започнат възстановителни и ремонтни дейности на жилищата и обществените сгради в района на бойните действия, за да може населението да посрещне в нормални условия наближаващата зима.

По данни на украинската страна, в няколкомесечния въоръжен конфликт са загинали над 3000 души, в това число и трима етнически българи, сражавали се в украинската армия; поне десетина етнически българи са били ранени. Подписването на примирието най-вероятно ще отложи налагането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия.

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n