Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ето защо бил засекретен списъкът с жалката военна помощ за Украйна – защото даваме ръждясали пушки и джипки от Втората световна война!

uazkijГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След продължително и шумно биене на барабана, че видите ли, най-накрая и ние се наредихме сред цивилизованите западни страни, които помагат всячески на отбраняваща се Украйна, всичко се оказа фарс. За пореден път! Парламентът одобри военна помощ за Украйна. А просъветската БСП верноподанически поиска вето от президента. Накрая се оказа, че списъкът с въоръжението с право е засекретен, за да не станем за смях и резил пред света. Ето защо:

Дарението е на стойност жалките 20 млн. лева

„Списъкът с военната помощ е секретен, защото се срамуваме колко малко даваме“, каза по време на дебатите в парламента Делян Добрев (ГЕРБ). Той добави, че отчетната стойност на дарението е около 20 млн. лв., но тя е изкуствено завишена, защото "една ГАЗ-ка не струва 50 хил. лв." Добрев каза, че от началото на войната българската военна индустрия е произвела и изнесла продукция за 5 млрд. лв., а държавната помощ е за едва 20 млн. лв.

От БСП не бяха доволни, че анексите към споразумението не подлежат на ратификация от парламента. Това означава, че България може в бъдеще да дава оръжия и без да бъде питан парламентът - само по искане на Украйна.

Ивайло Мирчев (Демократична България) каза, че е един от депутатите, които са чели списъка в секретното деловодство на Народното събрание. Той е споделил параметрите с колегите си от парламентарната група. Депутатът обясни, че трябва да се даде възможност на Министерския съвет да разрешава даването на оръжия, защото скоро може да няма парламент - ако не бъде избрано редовно правителство и се стигне до предсрочни избори. Вторият му аргумент беше, че ако започнат разговори с друга държава, която може да ни предостави заместващо въоръжение със западни аналози, и МС прецени, че това удовлетворява страната и армията,

най-нормалното нещо е да бъде

направена подобна сделка.

 Да припомним, че България и Унгария са единствените държави в ЕС, които още не са предоставили военна помощ на Украйна. В предишното Народно събрание вземането на решение за оказване на военна помощ беше блокирано от БСП, която тогава беше част от управляващата коалиция. На 3. ноември настоящият 48-и парламент обаче прие решение България да изпрати военна помощ и задължи служебното правителство да изготви в рамките на 1 месец списък с оръжие, което България ще дари на Украйна.

Президентът Румен Радев има срок от 15 дни, в които трябва да одобри закона за ратификация или да му наложи вето. При втория вариант за преодоляване на ветото са нужни поне 121 гласа. Събирането на мнозинство няма да е проблем, защото единствено БСП и "Възраждане" са против изпращането на оръжие за Украйна.

Ето и още детайли, които доказват, че „българската планина се напъна и роди мишка“. Разследващият журналист Григор Лилов твърди, че разполага с по-детайлна информация относно засекретените списъци с военната помощ за Украйна. Ето неговата позиция:

 

„България отново няма Споразумение за оръжията с Украйна.

Това за Споразумението пак е лъжа!

Имаме справка какви боеприпаси и въоръжение предоставя България за ползване от украински военни, които ще се обучават на територията на страни от ЕС, като по искане на родното правителство България е изключена от този списък.

Тази справка е била тема на разговори и договорки с украинското Министерство на отбраната, за което е подписан Протокол и съответно този Протокол служебното правителство на президента Румен Радев, абсолютно всички партии и абсолютно всички депутати лъжовно нарекоха и гласуваха като Споразумение.

Общата му стойност е жалките 20 милиона лева: куршуми, снаряди, автомати и картечници, РПГ-та, лека транспортна техника (съветски джипове УАЗ, калкулирани по близо 50 000 лв. всеки!!!) Има и десетина бройки палатки - "неоценима по размер" помощ за украинския народ, героично сражаващ се срещу агресора.

Списъкът и така нареченото у нас Споразумение са засекретени, защото иначе веднага ще стане ясно, че България отново не дава никаква помощ на Украйна.

------------------------------------------------

**** След 9 месеца протакане помощта с оръжия за Украйна се оказа като проба за златни карати - има ли истински евроатлантически политици у нас или има само евроатлантически рецепиенти на траншове? Има ли партии на евроатлантически идеали или тези партии са само мимикрия? Кое е по-важното - ценностите или комисионите от продажбите на боеприпаси през посредници на други държави, от които те отиват в Украйна?

Никакво измиване на ръцете със служебното правителство не може да свърши работа в тази ситуация. Защото:

1. Депутатите така гласуваха решението, че съзнателно оставиха то да решава, а не те;

2. Депутатите знаеха сега каква демагогия им предложи правителството, но я гласуваха;

3. Депутатите знаеха, че лъжат в решението си, но излъгаха.

Изводът е еднозначен: България - нейният така наричащ се "елит", са вързани на здрав синджир от Кремъл и щом проблемът опре до съкровените му интереси, мърдане и шаване няма. Примерите са бол: АЕЦ-а, Лукойл, Газпром, МиГ-овете, Македония... Скандалът с оръжието е поредното потвърждение за тези зависимости. Всякакви фрази могат да се изговарят в медиите или от трибуната на парламента, но щом проблемът опре до действия, лъсва горчивата истина.

Равносметката е печална!

Политическата демагогия и лъжа са същностни черти и основни белези на родния преход: едно говорим и в него се кълнем, но вършим друго или нищо не вършим.

Само разни партийни овчици няма да се съгласят с тези редове и яростно ще ги оспорят. Ще ги нарека съучастници и в тази лъжа, в партийната демагогия на жалкия ни преход.“

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n