Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Цели части на окупационната армия се предават в плен

idjgfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Повече от 1 200 000 души са използвали информационните ресурси на украинския държавен портал „Искам да живея“, който дава възможност на окупаторите да се предадат; повечето от тези ползватели са били на територията на Руската федерация. Това съобщи Андрей Юсов, говорител на пресслужбата на Главното разузнавателно управление. Това са хора, които проучват за себе си или за своите близки възможността да

спасят живота им в кървавата несправедлива война на Путиновата хунта срещу Украйна. Юсов потвърждава, че повече от 100 души се свързват ежедневно с проекта чрез горещата линия, чатбота и други контакти.

"Има резултати, и те са значителни, както по отношение на отделни войници, които се предават, така и на цели части и това са не само редници, но и офицери. Въпреки че най-активните, разбира се, са мобилизираните. Това са хора, които не разбират изобщо какво да правят във войната в Украйна и защо са тук“, каза представителят на Главното разузнавателно управление.

Украинският държавен проект „Искам да живея“ е предназначен да помогне на военните от руската армия безопасно да се предадат на украинските въоръжени сили. За информация как да се предадат руските военни или техни близки и приятели трябва да се обаждат на денонощните телефони: +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84. На предалите се в плен руски военни се гарантира сигурност и издръжка в съответствие с нормите на Женевските конвенции. На 4. октомври ГУР съобщи, че за няколко седмици са получени над 2000 искания за предаване на руски военни. Сайтът на проекта "Искам да живея" е блокиран в Русия.

И още новини от фронтовата линия. Украинската армия с помощта на партизаните в Луганска област, направиха щастливцелия щаб на окупаторите, разположен в град Щастие. Най-малко 16 нашественици са отпътували директно за Оня свят, а около 40 са ранените. „Благодарение на точкови удари бяха унищожени 16 нашественици и 12 единици военна техника. Ударът стана възможен благодарение на координацията на нелегалните и въоръжените сили на Украйна“. Това бе съобщено от местното партизанско движение. Нашествениците са прекарали само 2 щастливи дни в град Щастие - на 14. декември руснаците са се настанили в помещенията на едно от професионалните училища в града, а на 16. декември вече са се били изпарили. От Съпротивата отбелязват, че всеки жител на временно окупираните територии може да доближи момента на освобождението на своето населено място. Как? Като анонимно съобщи местоположението на врага, следвайки тази връзка: https://sprotyv.mod.gov.ua/salut-form/

Според военната статистика най-големият доставчик на бойна техника за въоръжените сили на Украйна е Руската федерация. Цената на "ленд лийза" на врага се измерва в стотици милиони долари. И като бройки, нито САЩ, нито Великобритания, нито която и да е друга държава е предоставила на Украйна такова количество различни бойни машини, оръжия и боеприпаси.

Трофейната техника постъпва във въоръжените сили по различни начини - повредена на бойното поле (ако не е възможно да се възстанови, отделни части и звена стават "донорски органи") или технически неизправна или просто изхвърлена при паническо отстъпление. И също така се случва най-новите руски бойни машини да бъдат буквално откраднати изпод носа на врага.

Частта, в която служи Роман Устий, поправя повредена в битките техника – собствена и трофейна, „съветска“ и най-нова. Ако щетите са незначителни, бойците отиват на предната линия, изчакват затишие в битката и възстановяват оборудването точно на бойното поле. Наскоро отмъкнали изпод носа на руснаците чисто нова БМП-3 /бойна машина на пехотата/, производство 2017 година, само на 3000 км.

„Напоследък все по-често се натъкваме на фронтовата линия на унищожени руски танкове Т-62, представяте ли си?! – смее се Роман Устий. – Щом вече пускат на фронта разконсервирани машини от 60-те години, това ще рече, че положението на руските орки въобще не е розово!“

 

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n