Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ето какво искат украинските деца в писмата си до свети Николай

mirswДиана КРЕЧЕТОВА

През последните десет месеца представата на украинските деца за истинските чудеса се е променила, защото мечтите им са израснали заедно с тях. Сега те искат да се върнат у дома от чужбина, да отидат в родното си училище или детска градина, да се срещнат със "стари" приятели, да не чуват воя на сирените и ракетни експлозии. Те мечтаят войната да свърши. Те мечтаят да прегърнат татко или мама, които пазят спокойния им сън на фронтовата линия. Хиляди от тях знаят, че това никога няма да се случи. Но продължават да мечтаят.

В същото време те все още са деца, които искат на 25. декември под възглавницата си да намерят LEGO конструктор, кукла или монополи.

В Украйна е съхранена традицията Дядо Коледа да се нарича с истинското му име - свети Николай. Чуйте покъртителната история на украинските деца, загубили родителите си във войната – за тях „дядо Коледа“ стана благотворителната организация „Народен тил – възстановяване“, която от 2016 г. събира средства и купува подаръци за децата на загинали и безследно изчезнали войници. Директорът на проекта Светлана Бахвалова разказва за малките мечти на тези деца и голямата мисия на организацията - да им подари празник.

 

Какво поискаха децата в писмата си до св. Николай?

 

Катерина от Пятихаток, Днепропетровска област, на 11 години

Катя е дъщеря на военен, участник в антитерористичната операция в източната част на Украйна. Баща ѝ загина във войната. Момичето обича да рисува, но не иска от Свети Николай бои, флумастери или статив. Момичето мечтае за нови дънки. Ето какво пише Катя в писмо до св. Миколайчик:

"Здравей, свети Никола. Казвам се Катерина. На 11 години съм. Живея в Пятихатки. Освен това, съм дъщеря на загинал член на АТО. Обичам да рисувам и да излизам с приятели. Помагам на майка си и баба. Обичам сладкиши, но имам второ желание. Много искам нови дънки. Надявам се да прочетеш това писмо."

 

Вероника от село Немишаево, Киевска област

Вероника не пише на свети Никола на колко години е, но от писмото става ясно, че момичето е загубило твърде много за възрастта си. Първо руската армия разруши къщата на Вероника - върху нея падна снаряд. По-късно баща ѝ, който отиде да защитава Украйна на фронта, бе убит.

„Баща ми участва във войната и почина на 1. септември. Много ми липсва и тъгувам за него“, признава Вероника в писмото. Най-важните ѝ желания са победа и всеки войник, който в момента защитава Украйна, да се върне жив у дома.

Момичето обаче има още една малка молба към Николай: „Искам да ми подариш акрилна нощна лампа с управление от телефона за празника. С любов, Вероника.“

 

Станислав от Луцк

В писмото си Стас уверява св. Николай, че тази година се е опитал да се държи учтиво и да се подчинява на майка си. Той иска от благодетеля "стандартен" комплект подаръци за средностатистически украинец, а именно:

две гаубици,

три противотанкови ракетни системи Javelin,

един автомобил,

два резервоара,

два бронетранспортьора,

един хеликоптер,

100 ракети,

56 гранати.

„Разбира се, аз също искам мир в Украйна“, пише Стас в писмото.

Момчето поискало от св. Николай лаптоп, за да учи.

 

Настя

В писмо до св. Николай момичето признава, че тази година е била много трудна за нея. Тя обаче не навлиза в подробности - сигурно знае, че той вече разбира. Тя пожелава на благодетеля здраве и мирно небе. Като подарък Настя не иска много:

"Тази година искам да ви помоля за LED лампа, която свети в различни цветове и многоцветна палитра с четка. Но палитрата е по ваше желание. Благодаря!"

 

Антон

Момчето казва на св. Миколайчик, че баща му е искал да му купи нов телефон. Той обаче нямаше време. Бащата на Антон загина във войната, защитавайки страната, сина си и милиони други украински деца. Сега момчето се надява, че Миколайчик ще може да му даде нов телефон, ако има такава възможност.

Писмото на Антон: "Свети Никола! Баща ми искаше да ми подари нов телефон, но почина. Затова ви моля, ако е възможно, да ми подарите нов телефон."

 

Аня от село Заставне във Волин

Ани е на 10 г. В писмото си момичето моли св. Никола за мир, завръщане у дома на всички защитници и победа за Украйна. А също и подаръци за военните. Аня признава, че тази година невинаги е успявала да се държи добре, но се е опитала. Момичето иска синтезатор за подарък: "Скъпи свети Никола! Казвам се Аничка, на 10 години съм. Живея в село Заставне. Моля те да дойде мир в Украйна, да се върнат нашите защитници и ние да отидем на училище. Моля те, свети Николай, моля те да ми дадеш играчка синтезатор. Тази година се опитах да бъда учтива, въпреки че невинаги се получаваше. Свети Николай, моля те за нашите войници - дай им подаръци и бърза победа. С любов, Аничка."

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n