Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Христо Грозев е засякъл местоположението на Куликовски, ето защо в Кремъл са бесни

kulikДанило БИЛЕК

В тайния руски затвор "Изолация" в Донецк няма правила - там царят произвол и изтезания, това е съвременен концлагер, казва украинският журналист Станислав Асеев, който в продължение на две и половина години беше в руски плен. След нахлуването на Русия в Украйна преди почти година в много градове и села, оказали се под руска окупация, бяха открити доказателства за извършвани изтезания

и насилия срещу цивилното население. Донецкият журналист Ст. Асеев, станал жертва и свидетел на такива престъпления, ги описва в книгата си „Светъл път: историята на един концлагер“. В нея той споделя какво е преживял през тези две и половина години, в които е бил в руски плен. През повечето време той се е намирал в тайния затвор „Изолация“ в Донецк. По думите на писателя, „Изолация“ показва в какво може да се превърне всяка територия, окупирана от Русия. Пред ДВ той казва: „Изолация“ е концлагер, мъченията с електрошокове също са инструмент на руския терор, какъвто вече видяхме в Буча, Изюм, Ирпен, Мариупол и другите места на военни престъпления, извършени от руснаците“.

    Какви изводи са възможни от онова, което сте преживели?

С. Асеев: „Изолация“ е отговорът на въпроса дали изобщо е възможен компромис с Русия, към какъвто ни тласкат толкова много западни политици. Ако се търси компромис за подписването на някакъв договор, това би означавало, че ние, цивилизованият свят, се съгласяваме със създаването на съвременен концлагер на окупираните територии. По всички окупирани територии има места за изтезания. И всеки политически компромис с Русия би означавал, че се съгласяваме хората да бъдат подлагани на мъчения. Това е основното.

   Наричате „Изолация“ концлагер и дори „донецки Дахау“. Сигурен ли сте, че тези сравнения със събитията в нацистка Германия са уместни?

С. Асеев: Тази дискусия безспорно е трудна. Но концлагери е имало не само по време на нацистите – първите концлагери в Европа се появяват по времето на СССР през 1920-те години. Затова, когато става дума за „Изолация“, имам предвид място, където изпращат хора, несъгласни с тоталитарния режим в т.нар. ДНР. Освен това в „Изолация“ няма правила като в официалните затвори – там цари пълен произвол, затворниците са истински роби, при това постоянно ги изтезават с електрошокове. Накратко – това е съвременен концентрационен лагер.

   Кое определяте като своя основна задача днес?

С. Асеев: От моята книга „Изолация“ можете да разберете, че за нас компромис с Русия е невъзможен – за Украйна това е ясно. Ние разбираме, че ако има компромис или още по-зле – ако загубим, затвори като „Изолация“ ще покрият цялата ни страна. Избраният от Русия стил за водене на война не оставя възможност за никакви компромиси. Това са съсипани градове, места за изтезания, системни концлагери – това са стотици и хиляди военни престъпления. След всичко това не можеш да приемеш компромис.

   Вие смятате за свое най-голямо постижение това, че бившият комендант на лагера Денис Куликовский е бил арестуван. Това ли е Вашият най-голям принос за справедливостта?

С. Асеев: Безспорно – заедно с моя приятел Христо Грозев от „Белингкат“ ние успяхме да го намерим и накарахме украинските специални служби да го арестуват. Защото той е основният палач - комендантът на „Изолация“, който в продължение на пет години непрестанно измъчваше, насилваше и убиваше хора. Сега ще бъде съден за тези престъпления, а благодарение на книгата ми спецслужбите нямаше как да си замълчат и да покрият нещата.

 

--------------------------------

Бел. ред. Асеев допуска една фактологическа грешка - първите концлагери в Европа са създадени за българи от нашите мили съседи. По време и след Междусъюзническата война в Гърция е открит голям лагер, в който са затворени българи от Егейска Македония. По време на Първата световна война Румъния прави ужасяващи лагери, в които намират смъртта си хиляди българи добруджанци. 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n