Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

"Риск за обществената сигурност". Грозев съобщи, че не е допуснат до наградите БАФТА

pistolioГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Британската полиция не е допуснала журналиста Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат и семейството му да присъстват на церемонията по връчване на наградите БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство) през уикенда. Това съобщи самият Грозев в Туитър. По думите му причината е, че "представлява риск за обществената сигурност". Документалният филм "Навални", в

който участва Христо Грозев, е номиниран за награда БАФТА в категорията документални ленти. В него се проследява пътя на опозиционера Алексей Навални и неговия екип при разследването, което показа, че агенти на руските служби стоят зад опита за убийство на Навални с новичок. Главното действащо лице в разследването е именно Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат.

"Разбирам необходимостта да се осигури безопасността на гражданите (макар че не разбирам как моят син или дъщеря ми тийнейджърка представляват риск за обществото)", написа Грозев в Туитър в петък. Той добави, че моменти като този показват увеличаващите се опасности за независимите журналисти по света.

"Тези опасности не произтичат само от диктатори-убийци, но и от това, че гласовете на журналистите се заглушават - вместо да се усилват - от цивилизования свят, на който те се опитват да служат", написа още Грозев.

В отговор на неговата публикация в Туитър депутатката Алиша Кърнс, която е и председателка на Комисията по външна политика в британския парламент, написа единствено, че не Грозев е рискът за обществената сигурност.

Ръководителят на разследващия сайт Белингкат беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство в края на миналата година, без да бъде уточнено престъплението, в което е заподозрян. В четвъртък „Файненшъл таймс“ съобщи, че австрийските власти са предупредили Грозев, че наети от Русия убийци го издирват активно с помощта на местни агенти. В началото на месеца Грозев каза, че планира да напусне Виена, където живееше от близо 20 години, заради заплаха за живота му от руските специални служби.

От съображения за сигурност Грозев остана в Северна Америка, където пристигна по повод церемонията по връчването на наградите "Оскар" и номинацията на документалния филм "Навални". По думите му, бивш офицер от австрийските служби, действайки по указание на руското разузнаване, е получил достъп до личните му данни.

Сайтът Белингкат, в който Грозев работи, е създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс и е базиран в Нидерландия. Той специализира в журналистика, основаваща се на анализ на достъпни в интернет данни. Най-известните му разследвания са на катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година сайтът се фокусира върху руската военна агресия в Украйна.

 

--------------------------------

С посредничеството на "Свободна Европа". Заглавието е от редакцията

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n