Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Местни старейшини влизат в Книгата на Гинес с най-тъпо похарчените пари на данъкоплатеца

sarafovaqБожидар БОЖКОВ

Общината в Бургас взе решение да финансира филми, които не представят града като една спокойна туристическа дестинация, а място където стават атентати и тежки катастрофи. Очаква се лентите „Парчета живот“ и „Това, което остава“ с основни теми убийства, война по пътищата и корупция, да мотивират зрителите, да съберат смелост и кураж, и да посетят черноморския град...   Бургас реши да се

саморекламира с филми, които ще го представят като място, опасно за туристите, защото тук има атентати и насилствена смърт. Това става ясно след последното заседание на Комисията по оценка към общинския фонд „Култура“. Членовете ѝ гласуваха обществените средства да бъдат предоставени за снимките на два филма, в които жестоките убийства са основна нишка в сценария. Едната лента е с работно заглавие „Парчета живот“ и разказва за атентата на бургаското летище на 18 юли 2012 година. Тогава ислямски терористи убиха 7 и раниха 35 души, основно туристи от Израел. Другата засега се нарича „Това, което остава“. Нейната тема, описана от авторите на филма, е „войната по пътищата и корупцията“, но всъщност ще покаже колко е страшно да си в този град, където постоянно има катастрофи с убити хора.

Идеята Община Бургас ежегодно да заделя средства за съфинансиране на игрални и документални филми е стара, но бе обновена в края на 2021 година със създаването на фонд „Култура“. Неговата задача, както тогава я описа зам.-кметицата на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, бе хем да обогати културната програма на града, хем да привлече автори на филми, които да снимат творбите си в морския град, с което Бургас да рекламира възможностите, които предлага за туризъм, отдих, забележителности и летни атракции. Нищо от това обаче няма да бъде видяно в двата филма, финансирани от фонда.

„След като в Бургас беше извършен първият в новата ни история терористичен акт на българска територия, започнах да проучвам историите на всички, които загинаха в него. И реших да направя филм за тях", описва „Парчета живот“ неговата сценаристка журналистката Севда Шишманова. Тя допълва, че във филма ще има „автентичен снимков и видеоматериал“, което със сигурност ще затвърди у евентуалните туристи неподправеното усещане що за град е Бургас и заслужава ли си да ходят на почивка там. Бъдещият игрален филм, който ще е копродукция с Израел, може да се окаже и атрактивен за зрителите, но неговият сценарий няма нищо общо със зададените при създаването на фонд „Култура“ критерии.

Продуцент на „Това, което остава“ пък е актьорът Александър Алексиев. Сюжетът проследява деня на младо момче на 17 години на име Ян. „Този ден започва с телефонно обаждане, в което той разбира, че сестра му е загинала в катастрофа в Бургас. В рамките на 13-14 часа от същия този ден от момче той става мъж" – така Алексиев описва бъдещия си филм.

За разлика от „Парчета живот“, който заради темата и израелското участие може би ще бъде прожектиран по фестивали и телевизионни канали, филмът на Алексиев е късометражен и едва ли ще достигне до много зрители. В България дори обществената БНТ почти не излъчва късометражно кино. Но Алексиев е решил да привлече внимание към лентата си с обещанието в нея да се снима международна звезда, чиято самоличност засега той не иска да разкрива.

Само членовете на фонд „Култура“ знаят дали зрителите, след като изгледат лентите, ще поискат да пристигнат на туризъм в Бургас, където ислямисти могат необезпокоявано да организират атентат и вече 10 години да остават ненаказани за това. И където за 13 - 14 часа, при описаните от Алексиев обстоятелства, децата се превръщат в мъже.

 

--------------------------------

Предишната публикация на този текст е в бургаското издание „Фактор“. Заглавието е от редакцията

Снимката е от следствения експеримент, проведен от полицията с два подобни на взривените автобуса

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n