Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За да оцелее политически след земетръса Реджеп ефенди ще бъде принуден да последва примера на тиранина Путин

evvrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Над 60 юристи са подали в съда сигнал срещу турския президент Реджеп Ердоган и редица други длъжностни лица - като министри, губернатори, строителни предприемачи. Те ги обвиняват в убийство по непредпазливост и злоупотреба с власт. "Като юристи в тази страна не можем да си затваряме очите пред несправедливостта", каза адвокатката Пинар Акбина Караман пред ДПА във вторник, 21. февруари.

Сигналът е бил подаден от 61 юристи. В Турция все още дискутират дали и как огромната катастрофа е можело да бъде предотвратена. Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения, както и че не е предприело нищо, за да предупреди хората за задаващата се опасност. Управляващите са обвинявани и в това, че не са реагирали адекватно след катастрофата. Те от своя страна отхвърлят упреците, наричайки ги дори и "фалшиви новини" и твърдят, че евентуалните трудности се дължат на размера на катастрофата.

При унищожителното земетресение в Турция загинаха вече над 42 300 души, а в Сирия - около 5900. В понеделник вечерта в турската провинция Хатай и в Сирия се стигна до ново земетресение, при което в двете страни бе съобщено за общо 11 жертви. Така общият брой на жертвите от 6. февруари досега надхвърля 48 000. По данни на ООН, земетресението от началото на февруари е било не само най-смъртоносното в историята на Турция. И планините от развалини и отломки са в невиждани досега размери, казва Луиза Винтон от ООН. Според организацията, 1,5 милиона души са останали без дом. А количеството прах и отломки се изчислява на между 116 и 210 милиона тона. По данни, посочени от Винтон, при последното голямо земетресение в Турция през 1999 година е имало само 13 милиона тона отломки и прах.

Възможните маневри пред Ердоган с цел политическото му оцеляване – за да „спечели“ изборите новият „падишах“ трябва да погази последните останки от демокрация в турската република. Ако не се уподоби изцяло на Путин, Реджеп Ердоган няма реални политически шансове.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n