Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дават им и кожени палта, но само за пропагандни снимки, после си ги вземат

paltoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Планина от трупове на убити вагнеровци показа собственикът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, който е известен и като „готвачът на Путин“. С това той публично се оплака от „снаряден глад“ и обвини за смъртта на своите хора командването на руската армия, което не осигурява боеприпаси за неговата частна групировка. Понастоящем, според данни на украинското военно разузнаване, около Бахмут се бият около 10 000 затворници, вербувани от Пригожин срещу пари и обещание за помилване. Поне 80 % от тях се връщат в Русия като „товар 200“, оцеляват единици.

Същото важи в още по-голяма степен и за мобилизираните руснаци, които нямат нито подготовка, нито въоръжение, нито мотивация да се бият на фронта. А Кремъл буквално се подиграва с близките на загиналите. Публикувана бе информация, че в Далечния Изток вдовиците получават комплекти от щафета салам, пастет и други съестни продукти. Преди това бяха публикувани снимки на руски вдовици, пременени с кожени палта, като компенсация за убитите им мъже. Още по-гадното в случая е, че след пропагандните снимки палтата са били вземани обратно от кремълските пропагандисти.

А ето как руските водка-нацисти се опитват да превърнат в еничари отвлечените от тях украински деца - чрез "Лагери за превъзпитание" и промяна на възрастта. Руснаците променят личните данни на деца, отвлечени от Украйна, което усложнява издирването им. По-специално, бяха регистрирани случаи, когато те добавят години на деца, които са затворени в „лагери за превъзпитание“ в Крим. Това съобщи експертът на Регионалния център по правата на човека Катерина Рашевска по време на брифинг в украинския медиен център на 24. февруари.

„Не мога да гарантирам, че го правят навсякъде. Но имаме регистрирани случаи, когато са променяли личните данни на деца, например, когато са били водени в т. нар. „превъзпитателни лагери“, за да не получат съгласието на техните родители. Те всъщност фалшифицираха възрастта им, след което ги преместиха на територията на Крим. Детето беше държано там, без да може да се върне, тъй като според документите им вече не беше дете, а възрастен човек и свободата му на движение е незаконно ограничена от Руската федерация“, казва правозащитничката. Катерина Рашевска описа същността на тези руски концлагери за деца – това са своеобразни „лагери за русификация, милитаризация и индоктринация“. На територията на Кримския полуостров има 7 такива лагера, а на територията на Русия - 43.

„В някои от тях са водени деца без съгласието на родителите им и с фалшиви документи. Има и случаи, когато около 200 деца са били откарани и настанени в тези зловещи места“, пояснява правозащитничката.

Украйна вече е информирала Международния наказателен съд за действията на детския омбудсман на Руската федерация Мария Лвова-Белова, която „осинови“ украинското момче Филип от Мариупол.

Според правозащитничката регистрите, съществували в ОРДЛО, както и данните, които окупаторите са откраднали от домовете за сираци в новоокупираните територии, са обединени с федералната база данни за сираците на Руската федерация.

За да се идентифицират такива деца, да се намерят семействата, в които са предадени, и да се върнат на територията на Украйна, ще са необходими огромни усилия, допълва Рашевска.

Украйна вече е успяла да идентифицира 16 000 депортирани деца. През 2022 година 400 деца са изпратени в руски семейства - тези данни са достъпни на портала Children of War.

"Необходимо е да се опитаме да разработим единен законов механизъм за връщането на такива деца. Не можем да чакаме година-две до края на войната, защото някои деца вече са навършили 18 години, а за момчетата това означава принудително изселване и набор в редовете на руската армия“, допълни Катерина Рашевска.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n