Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сигурен знак, че в близките дни започва нова украинска контраофанзива

bypolГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В Херсонска област руската окупационна "власт" вече се изнася към Крим, местните колаборационисти са започнали да пътуват до територията на полуострова. Информацията е от сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. „В селата Альошки и Скадовск, Херсонска област руската окупационна „власт“ се готви да бяга на територията на временно окупираната Автономна република Крим“, съобщиха от ВСУ. На 21. февруари е било забелязано заминаването на местни сътрудници към Бахчисарай, Симферопол и Керч, а на 24. февруари окупаторите обявиха за всички така наречената „евакуация“. Съобщава се, че врагът е използвал военни камиони за транспортиране на сътрудници, разрешен е бил само ръчен багаж.

И още военни новини – оказа се, че беларуски партизани стоят зад атаката с дронове срещу военното летище „Мачулищи“ в Беларус, в резултат на която бе повреден руски военен разузнавателен самолет тип „АУАКС“. Това бе потвърдено от ръководителя на инициативата BYPOL Александър Азаров в коментар за няколко беларуски опозиционни издания. Азаров твърди, че руският самолет А-50 е бил атакуван от въздуха. Атаката с помощта на дронове е извършена от участниците в плана "Победа", сега те са в безопасност. По думите му, операцията се е подготвяла няколко месеца.

"Това бяха два дрона. Участниците в операцията са беларуси, участници в плана "Победа", сега са в безопасност извън страната. Всички се разпръснаха, нека сега да търсят вятъра в полето." Това заяви Ал. Азаров. По-късно силите за сигурност на режима на Лукашенко са намерили чанта с панелите за управление на дроновете.

Според BYPOL, в резултат на 2 експлозии в близост до самолет AWACS A-50 на руските ВКС са повредени предната и централната част на самолета, авиониката и радарната антена. Регистрационният номер на атакувания шпионски самолет е RF-50608. Този самолет пристигна в Беларус на 3. януари 2023 г. и в момента е престоял в Република Беларус 54 дни, като е извършил 12 полета. Преди това за последен път самолетът е летял до Беларус на 24 февруари 2022 г. Във въздушно-космическите сили на Руската федерация има само 9 такива самолета и само 6 подобрени (с модификация "U"). Един такъв самолет се обслужва от 19 души (5 летци, останалите са радио- и инженерно-технически персонал). Цената на такъв самолет е 330 милиона долара.

Междувременно, в публичното пространство „изтекоха“ секретни планове на Кремъл да анексират окончателно Беларус към РФ до 2030 година.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n