Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вече 22 години кметът Захариев безобразничи, покровителстван от Белград

skfdjiicГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес в Босилеград бе арестуван Димитър Треперски, дългогодишен активист за правата на българите в Западните покрайнини, а от ръцете на местната учителката Даниела Михайлович бе отнето протестно писмо, което трябваше да бъде връчено на президента Вучич, който пристигна на посещение в градеца. Жителите на Босилеград коментират, че това е честа практика на сръбските власти. Димитър Треперски е извикан на информативен разговор, който продължава часове, а Даниела Михайлович е задържана заради въпросното протестно писмо и няколко плаката в колата ѝ

Иззетото протестно писмо настоява за незабавното отстраняване от длъжност на настоящия босилеградски кмет Владимир Захариев, който е узурпирал властта от повече от 20 години, с благословията на централната власт в Белград. Работоспособните хора са превърнати в социални случаи, които зависят от милостта на кмета. Гражданите твърдят, че местният бюджет също е узурпиран и парите се харчат за глупости, а не за проекти, които ще подобрят живота в този район. Прогонвани са систематично инвеститори от България, които имаха желание да започнат бизнес в града. Населението намалява всяка година, околната среда е сериозно увредена, а гражданите се боят, че ще бъдат открити още две златни и сребърни мини, в допълнение към двете съществуващи мини.

Националният новинарски портал „Гласът на България“ се сдоби с текста на протестното писмо, адресирано към държавното ръководство на Сърбия. Ето неговия текст без редакторска намеса:

„Ние, гражданите на община Босилеград, сме изправени пред тотална икономическа, демографска, хуманитарна и екологична катастрофа на околната среда, в която живеем, неспособни да направим необходимите промени в свободните и демократични избори с цел нашето икономическо, културно и демократично развитие, решени в намерението да среда, която сме наследили от предците си нормален живот и го оставяме в наследство на бъдещите поколения, протестираме и се обръщаме към най-висшите държавни институции, за да утвърдим, в съответствие с Конституцията и законите на Република Сърбия, положението в нашата община и да упражняваме и граждански права, които принадлежат на всички свободни хора на планетата.

Община Босилеград през последните 22 години е заложник на личното управление на председателя на общината Владимир Захариев, който подчинява демократичния процес на собствените си интереси, превръщайки гражданите на община Босилеград в икономически зависими поданици, изнудвайки ги да му продадат гласовете си на изборите. Работещите хора са превърнати в социални случаи, които зависят от определен договор и чието удължаване зависи от милостта на кмета на общината, докато социално уязвимите хора в околните села буквално гладуват, оставени на себе си.

Владимир Захариев узурпира суверенните права на гражданите, гарантирани от Конституцията и законите на Република Сърбия, и превърна жителите на Босилеград в заложници на личното си управление. През това време икономиката беше напълно унищожена, инвеститорите, които имаха твърдо намерение да създадат реални работни места, бяха изгонени, природните ресурси бяха продадени на подозрителни международни компании, които застрашаваха естествената ни среда и здравето и живота на гражданите, а местните медии станаха средство за граждани в негова полза.

Социалното състояние на домовете за възрастни хора в босилеградските села, без пътища, без магазини, без медицинска помощ, е пример за хуманитарна катастрофа. Крайният резултат от автократичното правителство на Владимир Захариев е, че при неговото управление, според официални статистически данни, броят на населението на общината е намалял с 38%! Нашите оценки са, че населението е много по-малко и че демографските процеси са такива, че сме заплашени от пълно обезлюдяване.

Факт е, че на територията на община Босилеград живее българското народно малцинство и че освен хората са застрашени и националните му права - като се започне от обучение на роден език, официално използване на език и букви, професионална информация на родния език, културно наследство, религиозно права за реч на омраза. Позицията на българското малцинство определя състоянието на сръбско-българските отношения и вероятно членството на Сърбия в Европейския съюз, когато му дойде времето. Като председател на общината, който беше и председател на Националния съвет на българските национални малцинства, и негови общински съветници едновременно членове на Народния съвет, той доведе до конфликт на интереси и нарушаване на правата на малцинствата, така Майка България прекрати всички контакти с него.

Въз основа на интересите на гражданите на община Босилеград, добросъседските отношения на Република Сърбия и Република България и интересите на Сърбия като демократична държава, в която се спазват човешките и национални права, се обръщаме към вас с най-доброто намерение да ни помогнете да променим ситуацията в нашата община и търсим:

1. Контрол върху законността на работата на общинските административни органи по време на управлението на общинския президент Владимир Захариев и повдигане на всички наказателни обвинения срещу него, които са в чекмеджето на прокурорите.

2. Държавна инспекция на всички финансови дела на Община Босилеград.

3. Проверка на всички стартирани и незавършени проекти като спортна зала, басейн, водоподаване "Рода-вода", асфалтиране на улици и пътища и др.

4. Отмяна на всички издадени разрешителни за изграждане на МХЕ, които застрашават и унищожават естествената среда.

5. Инспекционен надзор на правоприлагането и други наредби, свързани с експлоатацията и флотацията на минерални суровини в рудниците "Подвирови" и "Грот".

6. Нормализация на транспорта на територията на община Босилеград със селските райони, нормализация на комуникацията на пътниците от вътрешността на Република Сърбия и съседната Република България. За каква цел е даден бус от отговорното министерство /защото не превозва местни/ и кой да поддържа руския път до руския паметник на Сърдитата кобилка, защото този път е най-близо до Враня и Македония, а никой не го ремонтира и не се грижи от него? Картата казва, че пътят е асфалтиран, но в действителност е едва проходим за леки автомобили.

7. Кой подпалва къщите на местните хора? Откриване на виновниците за пожарите на територията на община Босилеград, особено в с. Гложе, и помощ за отстраняване щетите от пожарите.

8. Как може да работи селскостопанска кооперация, където синът на кмета Захариев е управител, а в Босилеград няма ветеринарна станция и дори е престроена за други цели?! Защо в тази кооперация няма живи говеда и от какви доходи се финансира тази кооперация?

от Протестна комисия на група граждани от Босилеградска община“

 

Междувременно, МВнР на България бе уведомено за случая от посолството ни в Белград, а генералният ни консул в Ниш - г-н Димитър Цанев работи за освобождаването на задържаните българи. Редакцията на новинарски портал „Гласът на България“ се присъединява към искането сръбските власти да прекратят безобразията и насилието над етническите българи от Западните покрайнини и да освободят Димитър Треперски и Даниела Михайлович!

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n