Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Резников лично тества танка "Крепост" и обеща, че МО ще го поръча за ВСУ

oplГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министерството на отбраната ще поръча на "Укроборонпром" танкове "Оплот" украинско производство. Това гласи изявлението на украинския министър на отбраната Олексий Резников. Министър Резников публикува и видео от района на Харков, където "Оплот" премина тестови изпитания на специален полигон. „Винаги е приятно да тествате техника, която отива на фронта. Но когато е украинска техника, е в пъти

по-приятно. Вчера имах честта лично да тествам украинските танкове Oplot“, споделя министърът.

Малко история - през 2021 г. държавното предприятие "Завод Малишев" съобщи, че е произвело танка "Оплот", поръчан от "Укрспецекспорт". Произведен е като демонстрационен екземпляр за украински износител на специална продукция за международни изложения и участие в демонстрационни тестове за потенциални чуждестранни клиенти. Украинският основен танк „Оплот“ е разработен от Харковското конструкторско бюро по машиностроене "Морозов". Танкът е предназначен да поразява всички видове наземни цели в условия на огнева устойчивост на противника.

Министърът на отбраната изпробва и новоразработения украински всъдеход „Богун“ и каза, че няколко такива машини вече се бият на фронта.

„Възхитен съм! Това е висок клас автомобил. Не говоря като министър на отбраната, а като активен участник в украинските шампионати по трофи-рейд (офроуд състезания)“, каза О. Резников.

Специално за десантчици е направена модификация на "Богун" от типа "кабриолет", където кабината е премахната и машината е оборудвана с места за повече бойци. Производителят монтира различни видове оръжия за използване във военните действия. Има дори версия на бойна линейка. Отделните полеви командири вече заявяват конкретните си нужди от новата бойна машина.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n