Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Когато лекуваш възпаление на средното ухо с хомеопатични глобули, изходът може да бъде и фатален

lekarГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В Германия има много привърженици на хомеопатията и алтернативната медицина, макар медицинският ефект от тях да не е винаги доказан. Нещо повече - има случаи, когато тези средства са крайно неподходящи и дори опасни. Хомеопатичните средства се радват на голяма популярност. Безкритичното отношение към хомеопатията е опасно, смята лекарят по спешна медицина Фалк Щиркат, който неотдавна представи книгата си “Измаменият пациент”. Щиркат се тревожи от безкритичното отношение на някои хора в Германия /а и по целия свят/ към алтернативните методи на лечение.

“Големият проблем в Германия е, че алтернативните методи на лечение като хомеопатията, които нямат доказано действие, се възприемат много насериозно и на пациента се внушава,

че това е равностоен метод на лечение,

а това не е вярно.

Това е лъжа. Който дава на хората грешни или опасни обещания, че ще ги излекува с подобни средства, е мошеник. Според мен, тези препарати трябва да се забранят“, казва спешният медик в интервю за “Дойчландфунк”.

Самият той е баща на две деца и много добре разбира желанието на мнозина да използват по-щадящи медикаменти: “Много често например ми казват: Има и по-меки средства, а ваксинацията едва ли е непременно необходима…“. Според лекаря, това не съответства на фактите. Той казва: „Често пъти изобщо не става въпрос за факти, защото хората, които са привърженици на хомеопатията, искат да вярват в това, в което са убедени.”

Той обаче е категоричен: “Никога няма да вляза в лекарски кабинет, на който пише “Хомеопатия” или нещо подобно, защото ще знам, че там не се прилагат научни методи.”

Не помага, но поне не вреди.

Така ли е наистина?

Мнозина следват максимата, че дори ефектът от хомеопатията да не е доказан, то е поне сигурно, че хомеопатичните средства не вредят на организма. Проучване на австралийския Съвет за национално здраве и медицински изследвания от 2016 година, обаче, стига до заключението, че това не е точно така. Учените са провели 57 изследвания на общо 68 различни клинични картини. Резултатът от детайлното им проучване сочи, че няма доказателства за полезно действие на хомеопатичните продукти.

Допълнително авторът на проучването предупреждава, че заместването на класическите лекарствени препарати с хомеопатични средства излага пациентите на голям риск. Хомеопатията не е подходяща за лекуване на хронични, сериозни и потенциално опасни заболявания, подчертава професор Пол Глазиу. На това последва отговор от британския Институт за изследване на хомеопатията. Оттам заявиха, че изследването на ръководения от Глазиу екип не опровергава ефекта от хомеопатичните средства по принцип, а само показва, че засега няма достатъчно доказателства по този въпрос.

Има ли опасни вещества

в хомеопатичните продукти?

Германската лекарка Натали Грамс успокоява, че даже и когато веществата в хомеопатичния продукт са отровни, разреждането обикновено е толкова голямо, че от тях няма как да произлезе опасно въздействие. Според нея, голямата опасност е друга - хората, които се осланят на хомеопатични средства, често отказват или забавят приема на други, по-подходящи лекарства, а това понякога води до фатални последици.

В интервю за интернет портала GMX Грамс говори и за опасността от т.нар. медикаменти на растителна основа. Змийското мляко, например, е природен продукт, но той може да причини увреждане на черния дроб, обяснява лекарката. Жълтият кантарион пък може да отслаби ефекта на противозачатъчните хапчета и, ако се предозира, да увеличи чувствителността на кожата към светлина. “Природен продукт” невинаги означава, че той е безобиден, допълва тя.

“За съжаление в лечението на пациентите няма как да се прави разлика между „меки“ и „твърди“ лекарствени средства. Има само ефективни и неефективни”, казва доктор Натали Грамс. И дава конкретни примери - предписването на антибиотик на дете за хрема е пример за неефективна медицина. Изписването на хомеопатични глобули за възпаление на средното ухо са пример за крайно лоша медицина, дори и те да не предизвикат странични ефекти.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n