Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Кому бе нужна визитата на патриарх Вартоломей? А, да – малко PR за кандидат-президентската двойка акад. Воденичаров – Рени Инджова!

vartolomeyНАШИЯТ КРЪСТ

Гърците са открили демокрацията, колелото, топлата вода и… високомерието. Без да обобщаваме, подобно усещане остави у българския плебс /народ/ завършилата късно снощи визита на Вселенския патриарх Вартоломей в България. 

Нека видим първо - кому бе нужно това посещение? Поканата за него идва от БАН, след като някои академици решили да удостоят Вартоломей с титлата „доктор хонорис кауза“. Може би са си въобразявали, че правят „Геополитика“? Не знам. Сигурно е само това, че академиците си показаха публично новите помпозни тоги и средновековни барети.

Българският патриарх хубаво си пасуваше в цялата акция, но след като академиците му се примолиха, отнемай-къде изпрати покана до Фенер. Колкото да си вземе и той беля. След неделната литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в словото си Вартоломей се опита да накара българите да се чувстват виновни за „етнофилетизма“ си, тоест за желанието ни да възстановим самостоятелната Българска църква. Докато всъщност гръцкият етнофилетизъм беше този, който в епохата на Османската империя се опитваше да погърчи нашите деди.

Междувременно, български църковни историци и интелектуалци успяха да връчат специална подписка на патриарх Вартоломей I с искане да постави Българската патриаршия на полагащото ѝ се историческо пето място сред православните църкви. А да не бъде споменавана като последна или предпоследна. Пак междувременно, Вартоломей се обръщаше към Българския патриарх Неофит с „Ваше Блаженство“, което е обръщение към архиепископи или екзарси. А не към патриарси.

Но върхът на пренебрежението към българските домакини дойде в най-неочакван момент – след като президентът Плевнелиев окачи на врата на Вселенския патриарх нашия държавен орден „Стара планина“. Вместо благодарност, Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, ограбени по думите му от църковните общини в Сяр, Ксанти и Драма.

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропигиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи негово Всесветейшество.

Но историята е следната - по време на войните на национално обединение от 1912 до 1918 г. в посочените по-горе територии живее основно българско, турско и гръцко население /предимно по крайбрежието на Македония и Тракия/. Българите в Сяр, Ксанти и Драма имаха свои училища и църкви, построени със средствата на техните църковни общини. След като България загуби последователно Междусъюзническата /1913 г./ а след това и Първата световна война/1914-1918/ голяма част от българското население в днешна Северна Гърция беше прокудено от родните си домове. Техните църкви и училища бяха отнети насилствено от българската Екзархия и предадени на Константинополската патриаршия, чийто глава днес е Вартоломей. Бруталните сцени на насилия – масовото изтребление на българите от Драма и Сяр - са описани в Карнегиевата анкета. И още нещо – с договори от 1964 година България и Гърция обявяват, че между тях няма нерешени проблеми.

Нека добавим и още щрихи към портрета на патриарх Вартоломей. От години той настоява пред БПЦ да бъде премахнат бюстът-паметник на нашия национален герой Екзарх Антим I в двора на българската черква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин. Защото бил схизматичен архиепископ. Но нека видим кой и защо наложи през 1872 година схизма /отлъчване/ на самостоятелната Българската църква? В основата на този акт са любимите ни братушки. Независимата българска Екзархия полага начало на активните български борби и за политическа независимост, в рамките на една бъдеща самостоятелна държава. Голяма и силна България, обаче, не влиза в сметките на руските императори, които още от времето на Екатерина Велика са прегърнали гръцката Мегали идея за възстановяването /под руски патронаж/ на Византия. Една нова Византийска империя, в която българите ще бъдат роби отново.  Ето защо по настояване на граф Игнатиев, Вселенската патриаршия налага схизма на младата българска Екзархия… И все пак, през 1945 година схизмата е вдигната /по ирония на съдбата – пак след намеса на Русия/. Значи, екзарх Антим I вече не е и в схизма. Къде е тогава проблемът, Ваше Всесветейшество?

И още един, последен щрих. Направи ли ви впечатление как наричаше сам себе си Вселенският патриарх – „Наше смирение“. Това пък ми напомни, че наскоро той собственоръчно си откри издигнатия приживе паметник пред входа на Семинарията на остров Халки в Мраморно море. Как ви се връзват тези две неща?

Мнението на сведущи в църковната история авторитети е, че Вартоломей I има поведение на православен Папа, който смята, че всички са длъжни да му козируват. Но почетният титул „пръв сред равни“ не му дава основание за такова високомерие. Откъде тогава идва огромното му самочувствие?

Според журналиста Красимир Иванджийски, „успехът в кариерата на Вартоломей се дължи в много голяма степен на членството му в масонската "Велика ложа на Гърция", което е типично за вселенските патриарси след края на Първата световна война. Вартоломей е наследник и продължител на един масонско-икуменически клан, установен в Константинополската патриаршия от Мелетий Метаксакис (1921–1923 г.), и утвърден активно от неговите приемници. Този клан е подкрепян задкулисно от Лондон и Вашингтон.“  Българският журналист подчертава като основна черта на  Вартоломеевата политика "специалните отношения" със Съединените щати, които придобиха още по-голям импулс след 1989 година. Вашингтон се явява ключов партньор на Патриаршията и гарант за нейното съществуване, в замяна на което тя съобразява изцяло своята политика с американските интереси в Източна Европа.

Не само ние, българите, не сме щастливи от самочувствието на Вселенския патриарх. Турското правителство също от години се дразни от мегаломанските му амбиции. Израз на това е решението на Върховния касационен съд на Турция от 2007 г., с което "отнема правото на православния Константинополски патриарх Вартоломей да ползва титлата Вселенски" - с аргумента, че това нарушава турската конституция и заложения в нея принцип за равнопоставеност на малцинствата и религиите. Това решение бива взето въз основа на заведено съдебно дело от българския свещеник в Истанбул Константин Костов, който бе отлъчен от Църквата от Вартоломей. За правителството на Ердоган това беше удобен повод да "натрие носа" на властния и амбициозен „източен папа“.

Но да се върнем у нас. Вчера паднаха и последните въпросителни относно мотивацията на академиците от БАН да поканят патриарх Вартоломей в БГ. Оказа се, че изобилстващата с гафове визита била замислена като PR-акция за обявяването на кандидатурите на акад. Стефан Воденичаров и Ренета Инджова за президент и вице-президент на Републиката! Лошо, Воденичаров… слабичко, Рени… Пък и като погледне човек Инициативния ви комитет – агент до агента /на ДС/, масон до масона…

 

   kdjfsj

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n