Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Безбожници от Батак атакуват в Съда даването на катедралата „Св. Ал. Невски" на БПЦ

nevskiНАШИЯТ КРЪСТ

Върховният административен съд е дал ход на дело № 14 123 в отговор на подадена жалба от Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, представител на културно-историческо дружество "Будител", против решение № 681/2014 г на Министерски съвет за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

По решение на Св. Синод от днес Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити ще присъстват на заседанието на ВАС на 7 декември от 9:00 ч. Пред сградата на ВАС в 8:30 ч. ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ–БП. Камбаните във всички столични храмове да бият тревожно между 9:00 и 9:30 ч. на 7 декември.

Това е новината с днешна дата.

Да припомним, че обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014. На 3 октомври в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия. А на 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала.

Но нека видим - кои са персоните, подали жалбата срещу Правителственото решение и къде ги стяга чепикът. Страхил Керелов е учител по български и руски от Батак. Той стои зад т.нар. Културно-историческото дружество "Будител", което атакува преди време в съда и решението на Общинския съвет в Батак, с което бе прехвърлен на Пловдивската митрополия историческият храм "Св. Неделя". Въпросните „будители“ роптаеха и срещу канонизацията на избитите в черквата батачани. Очевидно, в случая става дума за патологична форма на атеизъм, оцветен в червено. Искате доказателства? Ето един красноречив откъс от публикация на Страхил Керелов във в-к „Дума“:

„… В навечерието на 100-годишнината от Априлското въстание Батак имаше изградена улична инфраструктура, три завода, в които работеха над 1300 работници, нов общински дом, нова поща, нова банка, лесничейски дом, техникум с 450 ученици и общежитие, музей, поликлиника с родилно отделение, читалище паметник "4 май", в чиито зали репетираха драмсъстав, мъжки хор от 60 човека, духова музика, сатиричен състав, различни школи и др. След последните 25 г. мъдро и умно демократично управление от цветущо село, обявено през 1964 за град, Батак преживява агонията на селище със затихващи функции, които напомнят далечната 1876 г. Предприятията бяха заменени с шест нови параклиса, където батачани да се молят за работни места и благоденствие. За тази цел ще им помага и един висок кръст, който стърчи на Калино бърдо и се опитва да засенчи монолитната фигура на Свободата…“

Коментарът е излишен.

 

   kdjfsj

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n