Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Днес архиепископ Серафим Соболев бе канонизиран за светец от РПЦ

sveti_SerafimНАШИЯТ КРЪСТ

Блага вест пристигна от Москва! Внимателно изучавайки жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим Соболев, извършените по неговите молитви чудеса и несекващото всенародно почитание към него, днес Архиерейският събор на Руската православна църква единомислено със Св. Синод на Българската православна църква, представен на настоящия събор с благословението на Светейшия Български патриарх Неофит от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Преосвещения Знеполски епископ Арсений, е определил следното:

„Да бъде причислен към лика на светиите Богучарският архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950) за общоцърковно почитане. Честните му останки да бъдат считани за свети мощи и да им бъде отдавано дължимото достойно почитание. Да му бъде съставена специална служба като на светител. /Дотогава да се служи по Общия миней, по чина на светителите./ Паметта на светител Серафим да бъде празнувана на 13/26 февруари - в деня на неговото преставяне в Господа. Да му се изписват икони и да се отпечата житието му. Името на новопрославения светител Серафим Соболев да бъде съобщено на Предстоятелите на Поместните православни църкви за включване в числото на светиите.“

Предстои да бъдем запознати с подробностите за канонизирането на св. Серафим Соболев след завръщането на българската делегация в София и след заседанията на Св. Синод на БПЦ-БП на 5 и 6 февруари.

   

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n