Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Митрополит Николай награди генерала с орден „Св. Апостол Ерм“

generalНАШИЯТ КРЪСТ

Митрополит Николай награди вчера с църковния орден „Св. апостол Ерм“ бившия командващ на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков. Мотивацията на владиката е такава – за да бъде подкрепен един достоен български генерал в момент, когато срещу него се води недостояна кампания на охулване.

„Църквата винаги ще бъде на страната на несправедливо охулените, несправедливо обвинените и незаслужено наказаните. Защото тази необявена гражданска война срещу професионализма, почтеността, доблестта и честта трябва да спре.“ – заяви при церемонията по награждаването дядо Николай.

В словото си митрополитът изтъкна и заслугите на генерал Шивиков към Православната църква. Защото той съвършено разбираше и разбира какво значи православната вяра за морала на българската войска. Знаеше, че войска, която няма вяра в Бога, няма и отечество. А войска, която няма Бог и отечество, не е нищо повече от разбойническа шайка, която с нищо не е по-различна от своите противници. Тази вяра, високо християнско съзнание, пламенно родолюбие и духовност генерал Шивиков отрази в построяването - по негова инициатива и ръководство – на параклиси в местата на неговото воинско служение: параклис „Св. Иоан Рилски” в Ирак през 2004 г.; параклис „Св. Иоан Рилски” в Пловдив, като заместник командир на 68-ма бригада „Специални сили”; параклис „Св. Иоан Рилски” в Кабул през 2010 г. и параклис „Св. вмчк Мина” в Карлово през 2013 г., като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

„Аз виждам, че в нашето общество има дефицит на справедливост. Виждам, че общоприетото чувство за справедливост бива ежедневно погазвано и насилвано. И точно затова със скромните възможности, които Църквата ми е дала, държа да кажа кое за мен е справедливо. За мен е справедливо достойните да бъдат награждавани. Справедливо е да се научим да благодарим на хора, които със сигурност са дали на обществото повече, отколкото са получили.“ – с тези думи владиката връчи ордена на ген. Шивиков.

Да припомним, че Българската армия е единствената натовска армия, в която все още не е въведена капеланската институция. Кога ще бъде възродена отколешната традиция и полковите свещеници ще се върнат в българските поделения? Какво чакате, господа управляващи - да дойдат турците или да позволят евреите?..

   

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n