Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Днес е славен ден за Православието: Синодът ни се опълчи срещу икуменизма на Вартоломей, а зилотите от Есфигменския манастир се върнаха в Църквата

atonНАШИЯТ КРЪСТ

Слава на Светата Троица! Днешният 21 април се превърна в славен и велик ден поради две причини. Първо до нас дойде новината за покаянието и завръщането в лоното на Църквата на старостилците-разколници от атонския манастир Есфигмен, който от десетилетия се бе превърнал в крепост на зилотите.

А другата радостна вест е, че днес Светият Синод на БПЦ под председателството на Негово Светейшество патриарх Неофит е обсъдил въпроси и документи, свързани с предстоящия Всеправославен събор. На заседанието са присъствали синодалните архиереи: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум. Отсъствали са: Видински Дометиан, На САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Западно- и Средноевропейски Антоний.

Св. Синод е разгледал писмото на Ловчанския митрополит Гавриил, с приложена подписка на свещениците от Ловчанска епархия във връзка с текста „Отношението на Православанта църква с останалия християнски свят” - част от предсъборните документи. Разгледано било и писмото на Пловдивския митрополит Николай, с приложена подписка на 240 свещеници от Пловдивска епархия в подкрепа на изразеното становище на Ловчанска епархия по горепосочения документ.

След проведено гласуване по въпроса за необходимостта от промени в предсъборния документ "Отношението на Православната църква с останалия християнски свят” Св. Синод е приел следното становище:

Позиция по точка 4-та на документа. В Православната църква под „единението на всички” винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата.

Относно точка 5-а „Съвременните двустранни богословски диалози … имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство...”.Тук трябва да се уточни, че в Светата Православна църква, която е единствена и единна, никога не е губено единството във вярата и общението в Светия Дух между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че „портите адови няма да ѝ надделеят” (Мат.16:18), то това общение също ще пребъде вечно.

Относно точка 6-а, точка 16-а и други: Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

Относно точка 12-а: В точка 12-а казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта” е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната църква.

Слава Богу, че Българската православна църква през 1998 г. излезе от Световния съвет на църквите, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен съвет на църквите”. Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата.

Така изразеното Становище ще бъде представено и отстоявано като неизменна позиция на БПЦ–БП относно текста ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят” на Великия и Свят събор на Православната църква на остров Крит през юни.

Да се зарадваме и развеселим, братя и сестри, затова че архиереите ни показаха мъдрост и трезвост! С нами Бог!

  

 lfswt

   ukraynna

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n