Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Всъщност, Бог възкресил великомъченицата, за да обърне хиляди езичници към християнството

sveta_Irinaпротоиерей Ивайло ВУТОВ

На днешния 5 май светата ни Църква празнува паметта на св. вмчца Ирина, чието свято дело е свързано и с нашите земи. Гражданите на Несебър спокойно ще поздравят всеки именник без да си дават сметка, че техният град е бил в центъра на събитията, свързани със светата мъченица! Приемайки на 12 години християнската вяра след откровения от Бог, св. Ирина била подложена на мъчения, страдания и гонения от няколко управители, но Бог винаги излекувал раните ѝ, а после наказвал нейните мъчители.

Благодарение на Божията помощ младата мъченица извършвала велики чудеса по цяла Тракия и привела към вярата повече от 51 000 езичници, а повече от 10 000 богохулници били наказани със смърт от Бога, когато опитвали да се подиграват с вярата ѝ. Идвайки в град Месемврия /днешен Несебър/, св. вмчца Ирина била хваната от княза и обезглавена. Но той направил голяма грешка, като се подиграл с нея с думите: „Страшни слухове се разнасяха за тази вълшебница, как тя с магиите си уби много князе. Защо сега не можа да убие мен, а аз я убих и къде е нейният Христос? Защо не я избави Той от ръцете ми?“

Тогава Господ изпратил ангел Божий, който възкресил св. вмчца Ирина и я извел от гроба, за да се върне в града. Можем да си представим ужаса на княза и езичниците, виждайки жива св. Ирина, която била обезглавена от тях! И тогава всички приели християнско кръщение от ръцете на св. ап. Тимотей - ученика на св. ап. Павел. Така град Несебър станал християнски град благодарение на св. вмчца Ирина и св. ап.Тимотей, велика чест и благословение, каквото имат малко древни градове! Дано жителите на Несебър научат тази разтърсваща истинска история, за да се гордеят и да прославят света вмчца Ирина и славните Божии дела!

  

 lfswt

   ukraynna

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n