Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Благодатните мощи на св. Лука Войно-Ясенецки ще гостуват в София, но ще останат в Пловдив

sveti_LukaНАШИЯТ КРЪСТ

Мощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877 - 11 юни 1961) пристигат в България на 21 октомври. Частицата от мощите на светеца-хирург, живял в наше време са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на БПЦ. Светинята ще бъде донесена от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх.

Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. „Цар Освободител” 3 в София. Там на 21 октомври от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен молебен, а от 16:45 – акатист на св. Лука Симферополски от Богородски епископ Антоний и храмовото свещенство.

Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17:30 ч., когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм „Св. Марина” в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Там мощите на св. Лука ще останат за поклонение до 16:30 ч. на 22 октомври (събота), включително през нощта.

От 10:30 ч. в храм „Света Неделя” Светейшият патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски.

В събота, 22 октомври в 16:30 ч. св. мощи ще отпътуват за Пловдив. От 18:00 часа в митрополитския храм „Света Марина" ще бъде посрещната светинята. Непосредствено след посрещането на св. мощи ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняват занапред.

 

Кратко житиеописание на св. Лука

Свети Лука Симферополски (В.Ф.Войно-Ясенецки) е хирург,  учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Подобно на св. апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, и въпреки че е именит хирург и учен претърпява жестоки преследвания от страна на съветската власт, като прекарва 11 години в заточение.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички руски светии. Скоро на гроба на светителя започват да се случват множество чудесни изцеления. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука (Войно-Ясенецки) е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

  

 lfswt

   ukraynna

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n