Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Очаква се окончателното разрешително за строежа, чиято първа копка бе направена през май

rojdestvoПавлина СУБАШОВА

Сдружението на българите в ЮАР е официално регистрирано през 2011 година. Но създаването му е предхождано от огромен обем работа през годините преди това. Работа по сплотяване на българите, живеещи тук, по запазване и разпространяване на езика, традициите, културата ни, което е и основната цел на Сдружението. Нелека е работата в общество от хора, с различни причини да напуснат родината.

Много от тях дълбоко разочаровани, таящи обида и неприязън. Трудно е да ги накараш отново да повярват в българското, във вековната ни история и култура, да предизвикаш българската гордост отново.

Мисля, че няма да е прекалено смело да кажа, че в последните няколко години успяваме да направим това в радостно по-голяма степен. Успяваме да привлечем в организацията, или само като съмишленици, доста българи. Огромна роля за това изигра закупуването на имот на името на Сдружението, където не само да се събираме на празници, но където ще построим нашата църква, нашето училище, където издигнахме българското знаме. Този имот се намира между двата големи градове Претория и Йоханесбург, където са съсредоточени повечето българи, живеещи в ЮАР и е лесно достъпен за тях. Той бе закупен със средства, предоставени от българското правителство, няколко големи дарители и налични средства на организацията, събирани от мероприятия и дарения през годините.  На него, благодарение на щедри дарители и сръчните ръце на мъжете ни, построихме 350 квадратни метра покрита беседка, която тук наричат „лапа“, и под чийто покрив се провеждат мероприятията на българската общност, организирани и осъществени от ръководството на СБЮА. На 29 май 2016 година беше направена първата копка на първия български православенхрам в Южна Африка а и на целия африкански континент - събитие от изключителна важност за всички нас тук. То бе открито с  празничен поздрав на децата от неделно училище „Слънчо“ и самодейната театрална група. Тържествената служба бе извършена от Негово Високопреосвещенство Дамаскинос, архиепископ на Йоханесбург и Претория, в присъствието на Емил Велинов, директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет, който беше наш специален гост. Тържеството ни бе уважено и от г-жа Делева, тогавашния посланик на България, посланици на православните държави и свещеници от православните църкви в Южна Африка.Този паметен ден се превърна в истински голям празник на една мечта, която  идва от почти две десетилетия, когато в ранните години на емигрантският ни живот търсехме храм, където да запалим свещ за добро или лошо. И тази мечта се превърна в цел, подплатена с много любов и с огромен труд! И тук искам да изтъкна, че този труд е доброволен, незаплатен - от ентусиасти и родолюбци! Няма да е в повече, ако и сега изкажа голямо благодаря на всички, които по един или друг начин спомогнаха да достигнем до този исторически момент. В началото на 2017 г. очакваме да получим окончателните разрешителни за проекта и  да започне фактическото строителство на храма „Св. Иван Рилски“. Повече за цялостната дейност на организацията, за минали събития и бъдещи мероприятия, може да научите от обновеният ни уеб сайт: www.bulgarians.co.za

-----------------------------------------------------

ps

Бел. ред. Г-жа Павлина Субашова е председател на Сдружението на българите в Южна Африка; тя написа този текст специално за нашия портал „Гласът на България“, за което ѝ благодарим от сърце! В ЮАР живеят много българи, но точният им брой не е известен. Сънародниците ни са основно в големите индустриални градове като Кейптаун, Йоханесбург, Претория и Дърбан. Работят в почти всички отрасли на икономиката. Има много лекари и инженери. В българското неделно училище „Слънчо" всяка година 30 деца изучават български език, география и история на България.

За Рождество Христово - 25-и декември 2016 – нашенците се събраха в Българския център за празничната литургия, отслужена от отец Йонко, и последвалия обяд. Рождественското тържество бе уважено и от новоназначения посланик на България в Южна Африка - Красимир Стефанов и семейството му. 

 

   kdjfsj

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n