Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

В момента в храм „Св. св. Кирил и Методий“ има всенощно бдение

tri_svetiteliНАШИЯТ КРЪСТ

Днес, 29 януари в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира до Женския пазар, тържествено бяха посрещнати частици от мощите на на едни от най-почитаните Божии угодници, светите Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - покровители на северния престол на храма. Св. мощи са дарение от Балканското атонско сдружение (БАС) и ще останат в храма за молитвено поклонение завинаги. За да получат светините, на 19 и 20 януари 2017 г., когато на Света Гора се честват празниците Богоявление и св. Йоан Кръстител, поклонническа група от храм „Св. св. Кирил и Методий” и БАС начело с председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев и председателя на БАС Андрей Кристов бе на Атон. Там поклонниците посетиха параклиса „Св. Архангели” на Керасия, където монаси-келиоти предадоха на г-н Кристов частици от св. мощи на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, а той на свой ред ги предаде на ставр. ик. Александър Георгиев.

Великите вселенски учители св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст са ярко тризвездие измежду всички бележити и ненадминати защитници и проповедници на Православната църква. Те са светци-покровители на християнското образование и култура.

В настоящия момент в храм „Св. св. Кирил и Методий“ има Всенощно бдение в чест на св. Три светители. Началото на празничната св. Литургия в утрешния им празник е от 9:30 часа. Всеки благочестив православен християнин е добре дошъл!

tri

 

   kdjfsj

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n