Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Модата на екстрасенсите вече отшумява; но на духовния бит-пазар излизат нови "модни" артикули - като "системата за естествено самолечение РЕЙКИ"

reikiПетър МАРЧЕВ

Марияна е майка на три деца, работила е като шофьор на такси. Преди няколко години заболява от рак на гърдата. След операцията, някой я запознава със "системата за самолечение РЕЙКИ". Тя започва да я практикува, в съчетание с йога-упражнения. Решава, че е оздравяла с помощта на тези източни практики.

После създава в Банкя център, в който "лекува" и други като нея... Това е само едно от рекламните предложения, които атакуват съзнанието на българите. Било от страниците на женските списания и вестници, било чрез Интернет, било чрез някоя оперена дама от съседния вход, която вече е "посветена" в това будистко "изкуство". Поставен в бедствена ситуация, давещият се е склонен да се хване за първата сламка, която му попадне пред очите. И в повечето случаи греши...

Основен принцип в разследващата, а пък и в обикновената журналистика е да се търсят поне 2 /два/ независими източника на информация. Това и ще направим.

ПЪРВИ ИЗТОЧНИК. Според авторекламата на рейкистите, Рейки е древно изкуство за физическо, духовно и психическо изцеление с помощта на предаване на енергия чрез ръцете на целителя. Възродено е от японския будистки монах Микао Усуи в началото на ХХ век. То може да се овладее бързо и без учене. За да се научи човек да възприема, и особено да използва тази жизнена сила, трябва да се настрои с помощта на Рейки-майстор. В Рейки съществуват три нива. И тъй, можеш да лекуваш себе си, своите приятели, любимите животни и даже цветята, растящи на прозореца. За това е необходимо само едно - да звъннеш един телефон на някой, който практикува Рейки.

ВТОРИ ИЗТОЧНИК. Започваме да търсим по-различна информация. Чрез Интернет. Сред безбройните Рейки-реклами, най-после попадаме на някакви руски сайтове. Очевидно, руснаците са с едни гърди пред нас. Ето какво излиза там:

"СЕКТАТА "РЕЙКИ" И СЕМЕЙСТВОТО

Родител от град Уфа съобщава за крайно негативното влияние върху семейството на сектата "Рейки". Неговото семейство е било разрушено под влиянието на тази секта. Сега той се опитва да защити своята непълнолетна дъщеря от разложителното влияние на сектата. Рейкистите представят своите методи за влияние върху човешкото съзнание като "съвършена система за лекуване на духа и тялото"; затова желаещите да оздравеят се хващат на тази въдичка. Много от членовете на сектата след обучение започват да работят като "екстрасенси". По мнение на психиатрите, членовете на сектата в ежедневието стават нетърпими, агресивни и неспособни за семеен живот."

СТУДЕНТ ОТ ТАГАНРОГ ПОЛУДЯВА СЛЕД РЕЙКИ-СЕМИНАР

Втората информация: "След като завършил обучителен Рейки-семинар за придобиване на второ ниво, студент от град Таганрог полудял. За това свидетелстват неговите съквартиранти от студентското общежитие. Въпреки студа на улицата, той започнал да се разсъблича гол; след това направил опит за самоубийство, хвърляйки се под минаващ трамвай. Студентът е въдворен за лечение в психиатрична клиника."

САМОУБИЙСТВО НА РОК-МУЗИКАНТ

Третата информация, която затъмнява безоблачния небосклон, огрян от Рейки-рекламите, е за самоубийство. Този път - реално. Член на нашумялата в Русия рок-група "Иванушка Интернешънъл" започва да се занимава с Рейки. Наскоро след това той слага сам край на живота си. В медийното пространство неговите близки открито обвиняват за смъртта му въздействието на Рейки-обществото.

КЪДЕ Е ИСТИНАТА, ЗА КАКВО СТАВА ДУМА ПРИ ФЕНОМЕНА «РЕЙКИ»?

Ето какво пише в своята книга "Изцеления истински и лъжливи - окултизмът в медицината" свещеник А. Шабанов: "РЕЙКИ е японска дума. Първият йероглиф РЕЙ означава "тайнствена сила" или "Трансцендентален Дух". За християнското съзнание всичко става съвършено ясно - ако не става дума за Божия Дух, тогава можем да говорим само за "поднебесните духове на злобата", т.е. демоните. Йероглифът "КИ" означава "Жизнена сила, Светлина или Енергия на биоплазмата". Като съберем заедно тези два йероглифа, ще получим типичния за възродения съвременен окултизъм хибрид от мистика и спекулативна наука." Всеки човек може да приеме енергията Рейки; единственото условие е да си платиш. Първата степен струва няколкостотин евро, втората - над 1000, а майсторската степен, която дава право да посвещаваш други хора - около 10 000 долара. Платилият за първата степен посещава четиридневен семинар, по време на който получава "посвещение", диплом, литература. След "инициацията" някои изпадат в истеричен смях, или напротив - в абсолютна меланхолия. Всеки от посветените рейкисти преди всичко трябва да вярва в "Канала", от който идва енергията, в "Силата". На думи рейкистите са толерантни към всички религии. Но на практика не одобряват посещението на църква. В крайна сметка, А. Шабанов прави извода, че практикуването на РЕЙКИ не е безопасно: По свидетелствата на няколко човека, инициирани и практикували РЕЙКИ, и след това завърнали се в Православната църква, РЕЙКИ действа разрушително на психиката на човека.

Ето какво разказва Светлана К., практикувала три години: "При нас имаше странни случаи, някои от тях просто ужасни. Например, представете си, на една жена след ултразвуково изследване, и казват че е бременна. Тя отива при Майстора РЕЙКИ, той и провежда 10-минутен сеанс, след което медицинската апаратура показва, че плодът е изчезнал. Не знам защо, но у всички в групата ни имаше големи семейни проблеми, особено ако единият член на семейството е получил инициация, а другият - не. Мнозина направо се разведоха. Опитвахме се да си помагаме един на друг, но всички постоянно практикуващи бяха с много разбита нервна система..."

След задълбочено изследване на фактите, свързани със системата РЕЙКИ, отец А. Шабанов прави следните изводи:

1. РЕЙКИ няма нищо общо с Християнството, а е разновидност на окултизма.

2. Практиката на РЕЙКИ - възлагане на ръце, обръщането към неизвестен "Абсолют", инициацията, строгата йерархичност, позоваването на някакви тайни доктрини - дава право РЕЙКИ да бъде охарактеризирано като полусекретно окултно движение.

3. Имайки предвид, че РЕЙКИ непосредствено се занимава със здравето на хората, а "лечителите"-рейкисти нямат никакво медицинско образование, да не говорим за лиценз от Министерството на здравеопазването, системата РЕЙКИ представлява опасност за здравето на хората.

4.  А имайки предвид Библията и догматите на Църквата, използването на РЕЙКИ-системата се явява отстъпничество от Христа, тежък грях; а "лечителите РЕЙКИ" са назовани влъхви, които неминуемо ще настигне Божият гняв /виж Второзаконие 18, 10-12/.

Това е... А всеки сам може да направи своя избор.

 

---

Бел. ред. Текстът е от книгата "Ванга и други капани"

   

   

 

 

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n