Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Патриарх Неофит оглави литургията в деня на св. Седмочисленици и великомъченика

svpanteleimonНАШИЯТ КРЪСТ

На 27. юли БПЦ отбелязва празника на св. Седмочисленици и на св. великомъченик и целител Пантелеймон. По този повод в столичния храм „Св. Седмочисленици“ беше отслужена св. Литургия

от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с кириарха на Българската православна църква бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, Орехово-Зуевският епископ Пантелеимон (Шатов) – викарий на Светейшия Московски патриарх и на цяла Русия, архимандрит Евлогий - игумен на светогорския манастир "Св. Пантелеймон".

Преди започването на св. Литургия тържествено в храма бяха посрещнати честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копие на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон. Стотици вярващи се поклониха на светините още по време на богослужението, като през целия ден потокът поклонници не спира. Светите мощи ще останат в храм „Св. Седмочисленици“ до събота, когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Неделя”. Там ще останат за поклонение и ще напуснат храма в 9:30 часа на 31. юли, когато ще бъдат пренесени в Руския храм-подворие "Св. Николай” в София. На 1. август светините ще отпътуват за Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден. След това Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора, а иконата на великомъченика (дело на прочутия ксенофонтски зограф отец Лука) ще бъде отнесена за постоянно в храм „Св. Пантелеймон“ в столичния квартал Княжево.

Св. Пантелеймон живял в Никомидия през III век. Син бил на сенатора Евстрогий, а се учил при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Излекувал хиляди страдающи от тежки болести, като при това вършел благодеянията си напълно безплатно. Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения, след като отказал да се отрече от Христа. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни. Амин!

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n