Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Свидетели на чудото станаха богомолците в храма „Свети три светители“

tri_svetiteliГалина ГАНЕВА

В деня на Голяма Богородица, когато православната църква чества успението на Божията майка, в Шумен се случи чудо – една от най-старите икони в храма „Свети три светители“ започна да мироточи!

Това беше потвърдено публично след вчерашната празнична литургия от председателя на църковното настоятелство отец Красимир Капитанов. Рано сутринта по цялата икона на Света Богородица се появили капки миро, наподобяващи роса. Това разказа първа една от богомолките, която видяла мироточещата икона и била изненадана от чудото на големия празник.  Жената веднага повикала и останалите хора в църквата да видят чудото и да станат съпричастни с него.

Всички богомолци, които били в този момент в храма, започнали да топят памучета в капките миро от иконата, за да си отнесли вкъщи благословението, съобщи отец Капитанов.  Той обясни, че когато една икона започне да мироточи, това е особена Божия милост.  Милостта не е само за богомолците от храма и за очевидците, а за целия град, тълкуват богословите.

Мирото е вещество от 31 съставки, основните от които са маслиново масло и тамян и се използва при църковните тайнства, най-вече при Светото кръщене.  Малко икони в страната са мироточили, съобщиха богослови. Преди години миро се появи по лика на Света Богородица Троеручица в Троянския манастир.

Иконата на Божията майка, която се покри с миро, е една от най-старите в шуменския храм  „Свети три светители“.  В основата ѝ е поставена друга икона, донесена от Света гора.

 

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n