Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

За псевдодуховността, която уврежда мисленето на хората, включително и на онези, при които няма кой знае колко много за увреждане

eretikИван Стамболов - СУЛА

Ако не беше изявлението на Църквата, ние, простите граждани (с изключение може би на най-простите), изобщо нямаше да обърнем внимание на културно-духовното събитие, което и в момента се разразява в Казанлък*. То се нарича "Международен културно-духовен събор за богомилите" и представлява нещо като симпозиум на хора, които "не са религиозни, но са вярващи" с цел "да възстановят богомилството", което "е изиграло своята роля в историята", а сега негови достойни приемници са розенкройцерите и белите братя. Нямало било друг народ по света, който да е зареден с "толкова силен езотеричен импулс" като българския.

Организатор е някаква фондация (обикновено най-силните духовни пориви се случват в неправителствения сектор), която ратува за "популяризиране, разпространение и съхранение на българския дух и култура в България, Европа и света. Изграждане на морално-духовни ценности в младото поколение за запазване идентичността, съхранение на българския род, бит, традиции, култура и интеграцията ни с европейската".

 

Как точно става съхраняването на българския род

и популяризирането на българските дух и култура?

 

Преди всичко в "уникална атмосфера до много специално място" - има се предвид църква с "великолепен хотел", където с "най-ерудираните лектори, езотерици и запознати с духовното и сакрално значение" се беседва за "великолепието" на богомилите. Тази "уникална атмосфера до много специалномясто", популяризираща българска култура по света, включва паневритмия, китайска гимнастика, Фалунг дафа, йога, тай-чи. Това са новите богомили, розенкройцери, бели братя и всякакви други рицари и роднини.

 Кои всъщност са истинските богомили? Според организаторите на "събора" това са най-светлите личности на Средновековието. На тях дължим Ренесанса и Реформацията, както и "втория златен век на България (?), демокрацията, болниците, училищата за деца в света и много други". Всъщност богомилите са еретици. Ереста е изопачаване на някой християнски догмат (аксиома). В случая богомилите изопачават още чл. 1 на най-важния догмат на християнството - Символа на вярата. Този член казва: "Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо". Никой друг не може да твори ex nihilo, от нищото. Според богомилите обаче първородният син на Бог е Сатанаил и той е сътворил сетивния (материалния) свят, включително и нашите тела. Не е могъл да сътвори само душа и затова Сатанаил помолил Баща си да свърши това. Той го свършил, но Сатанаил завидял на божествената ни душа и решил да я поквари с бесовството си. И понеже светът е творение на сатаната, то той е лош и трябва да бъде мразен, саботиран, разрушаван, погубван и отричан. Ето ги богомилите.

И ако това сме ние, ако богомилите са най-ценното, което сме създали в духовен план, то

разбираемо е защо и днес мразим всичко и всички

около себе си - нали са творение на сатаната!

 

По съществото си т. нар. "събор", е най-рутинна и типична изява на синкретизъм с елементи на организиран туризъм. В него освен богомили (с централа в Загреб) участват и рицари-розенкройцери (те освен всичко друго са и алхимици), дъновисти, а може би и представители на други окултни организации, всяка от които пази тайната на истинската истина по свой неразгадаем начин.

Синкретизмът е особено характерен за модерните секуларни времена. Той е суетен и несръчен опит за запълване на духовната празнина, която съвременният човек сам и доброволно е отворил у себе си. При синкретизма се сблъскват гордостта и суетата на "венеца на еволюцията" с инстинкта му за нещо "отвъдно", надхвърлящо и надрастващо собственото му битие, колкото и славно да е то. Синкретизмът казва, че всяко духовно учение не е нито по-добро, нито по-лошо от всяко друго духовно учение. Следователно, духовното учение на бъдещето ще е някаква сплав, някаква амалгама от всички духовни учения, които е създало човечеството през своята история от пещерата до космическия кораб. Защо то ще бъде само едно и всеобщо? Много просто. Според модерната либерална мисъл историята свършва със съвременния модел на цивилизация, със секуларната държава, с парламентарната демокрация и най-вече със социалната държава (welfare state). Край. Няма повече история. Не може да се измисли нищо по-съвършено, а пък светът, който се развива само във възходяща посока - от по-просто към по-сложно, от по-бедно към по-богато и от по-малки социални придобивки към по-големи, - ще застине в глобална справедливост. Един такъв съвършен свят има и една съвършена идеологическа доктрина - сплав от всички досегашни, за да не се обиди някой от недостатъчно толерантно отношение. В това число и бисерите на България.

Турците са завладели Балканите по две причини: чума и ереси. Чумата обезлюдява територията, а ересите опустошават душите.

 

Политическата разпокъсаност

и военната неадекватност,

 

които изтъкваше социалистическата историография като основни причини за тези печални събития, са само закономерни следствия. Освен богомили по онова време тук се вихрят и всякакви други ексцентрици, които претендират, че именно те пазят словото Божие и именно те разбират Божията воля. Богомилите доброволно са се предали на исляма, защото наистина доста неща ги свързват с него и, да, в този смисъл богомилите наистина са "мост между християнството и исляма". Смята се, че помаците, босненците и другите изповядващи исляма балканци са потомци именно на доброволно и с радост помохамеданчили се богомили. Защото тогава ислямът не е бил днешното "страшилище", а просто една от многото ереси, каквато е било и богомилството.

Вкусът на българите към средновековните ереси е същият вкус, който ги кара да се увличат по екстрасенси и контактьори, тамплиери и розенкройцери, ходжи и баячки, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, с обич наричана от "народа" баба Ванга. Същият вкус, който поставя начело на организираната българска култура такива като Людмила Живкова, Светлин Русев и всички останали поклонници на "агни йога" - комунистическия прочит на теософията на Блаватска, антропософията на Щайнер и прочие "езотерически" изблици. Този вкус, когато не е съзнателно злонамерен (и зловдъхновен), идва от лоша информираност и високо самочувствие. Идва от глупост и от гордост. Идва и от желанието да си по-различен от другите, да си с нещо повече от тях, да знаеш някаква тайна, в която те не са посветени, или пък да си достатъчно извисен, за да проумееш някоя "истина", която те не могат да проумеят. Когато човек няма реален източник на самочувствие, а пък е суетен, набавя си измислен. Започва да се увива в рицарски плащове, да си измисля "тайни" ритуали, да танцува паневритмии и да заема причудливи индийски пози, които тренират тялото, а душата подготвят за дългия път на преражданията, които водят до нейното пълно обезличностяване в нирваната.

Случи се така, че да разбера (съвсем не нарочно), че организаторите на панбогомилския "събор" са се

 

опитали да въвлекат и държавата в събитието си

 

и по този начин да се легитимират като официално явление. За щастие нашата държава все още не е дотам деградирала и е отказала участие...

Държавата отказа и по една друга причина - очевидно зад мистичните огньове и китайската гимнастика е прозряла не само поредното идеологическо извращение, но и най-обикновен "духовен" туризъм. Извисяването на желаещите към древните богомилски ценности - най-великото българско и световно достижение, на което дължим Ренесанса, демокрацията и образователната система - се осъществява възмездно, срещу определена цена. Цената на пакета включва две нощувки, две вечeри и две закуски; беседи за езотеричните процеси през вековете; изложба на енергийни картини; сутрешни практики (споменатите вече паневритмии и гимнастики); музика от Учителя на цигулки; "вечерен огън и тихи раздумки"; томболи; "специална енергизирана вода от най-мощния източник (правопис - оригинала) на кундалини в Европа"; оригинални подаръци и "още приятни изненади".

 Съотечественици и съотечественички! Това не е смешно! Простотията е смешна само когато е безобидна. Така характерната за съвременния свят псевдодуховност уврежда мисленето на хората, включително и на онези, при които няма кой знае колко много за увреждане. А хората с увредено мислене са особено опасни. Тях лесно ги манипулират всякакви "водачи" - духовни, политически и модни - и ги карат да вършат ужасии в силата на свещената си масовост. Повреденият човек поврежда света, а повреденият свят не става за живеене. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен. Особено този Картаген...

 

------------------------------------------------------------

Бел. ред. Горният коментар на Иван Стамболов – Сула е писан преди 2 години – по повод богомилския събор във Велики Преслав. Но поради евъргрийн характера на езотеричното изпращяване на нацията, текстът се оказва актуален и сега, след като „богомилите“ бяха прогонени от Преслав в Казанлък.

На долната снимка се вижда вождът на съвременните богомили - Асен Хермес Асенов, който позира до дъновистка "икона" с пентаграм.

 

 

   kdjfsj

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n