Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

БПЦ ще получава 15 млн. годишна субсидия

hramНАШИЯТ КРЪСТ

В последния си работен ден за тази година народните представители приеха на второ четене промените в Закона за вероизповеданията, с които се уреждат условията за регистриране и финансово

подпомагане на вероизповеданията в България. Предвижда се държавна субсидия да получават вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване, и тя ще е в размер на 10 лв. на самоопределило се лице, но не повече от 15 млн. за вероизповедание.

Внесените в средата на годината предложения за промени в Закона за вероизповеданията предизвикаха недоволството на БПЦ, която изпрати през юни в Народното събрание свое подробно становище по спорните текстове. Ръководството на Църквата получи уверението на депутатите, че окончателният текст ще бъде приет само след като се получи съгласието на архиереите.

По-рано днес по БНР, програма "Хоризонт", експертът по етническите въпроси Николай Панков (бивш главен секретар на Главно мюфтийство) заяви, че макар на пръв поглед да не личи, промените в закона ще облагодетелстват основния вносител на законопроекта – ДПС. Панков отбеляза, че комисията, в която е обсъждан законопроектът, е заседавала осем часа в сряда, за да завърши промените. Според него, някой бърза документът да бъде приет точно сега. Николай Панков разказа, че в комисията е направен опит да се прокара текст за данъчна амнистия на мюсюлманското вероизповедание, което е крупен длъжник на фиска чрез влезли в сила ревизионни актове. Този скандален текст възмути народните представители и той не мина в комисията, подчерта г-н Панков.

По време на гласуването на промените в закона от народните представители пред НС имаше протест срещу тези промени, организиран от евангелските (протестантски) църкви в България. Според протестиращите проектозаконът е противоконституционен и ограничава свободата на вероизповеданията. От Св. Синод заявиха, че се въздържат от коментар по повод приетия закон. Ако се налага, щели да направят изявление след обнародването на документа.

-----------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на тази информация е в „Двери на православието“

 

   

   

 

 

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n