Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Черквата е изоставена заради изграждането на язовир „Копринка“

vidНАШИЯТ КРЪСТ

Старозагорският митрополит Киприан посети днес павелбанското село Виден. Някога в центъра му е била най-красивата църква в района – „Св. Атанасий“, построена между

1851-1854 г., известна с най-кристалния камбанен звън. Казват, че удивителната ѝ акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон. В празнични дни там се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на яз. „Георги Димитров“ се включват бригадири от цяла България. През 50-те години на миналия век заприщените води на р. Тунджа заливат района и хората са изселени. Години по-късно, с дарения на местното население светата обител е възстановена. Днес насред голото поле могат да се видят само останките ѝ и основите от стари зидове.

В центъра на преместеното село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка за красив храм, който също носи името на св. Атанасий. За да се съгради са вложени лични средства на бившия кмет на община Павел баня Станимир Радевски, трудът и постоянството на кмета на с. Виден - Славчо Колев и църковното настоятелство с председател свещеноиконом Иван Тотунов и членове Николина Тодорова, Анка Тенева и Видка Христова. Арихтектурата е дело на Борис Георгиев, дърворезбата на Иван Бубев, а техническото обслужване на Николай Колев.

При днешното си посещение владиката бе придружен от кмета на община Павел баня Иса Бесоолу, епархийския съветник Георги Йорданов, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов, архиерейския наместник на Казанлък свещеноиконом Петко Мотев и други свещенослужители. След като посетиха и двата храма, всички те се обединиха зад идеята да работят за възстановяването на разрушения храм „Св. Атанасий“ край яз. „Копринка“. На 9. май в него ще бъде отслужен молебен, а ден по-късно, на 10. май, ще бъде осветен новопостроеният храм „Св. Атанасий“. В края на посещението си митрополит Киприан се срещна с жителите на село Виден, за които бе осветен курбан за здраве.

 viden

 

  

 tgt

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n