Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Българските митрополити няма да участват в срещата, организирана от Москва

varНАШИЯТ КРЪСТ

Св. Синод на Българската православна църква разпространи свое решение да не изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Иерусалимския патриарх Теофил

в столицата на Йордания Аман на 26. февруари. В съобщението на българските митрополити се заявява лаконично, че Българската патриаршия се въздържа от участие, но не се сочат никакви мотиви за това решение.

Цялото съобщение гласи: „Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Иерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Иерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен“.

Да припомним, че Иерусалимският патриарх „роди“ идеята за срещата в Аман по време на гостуването си в Москва, където бе награден от Фонда за православно единство. Целта на този форум бе да се обсъди даването на автокефалия на Православната църква на Украйна от Вселенския патриарх. Запознати твърдят, че решението на БПЦ е взето с гласовете на повечето от младите митрополити.

 

  

 tgt

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n