Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Защо Мария Луиза Чиконе реши да се нарече Мадона?

maРумен СТОЯНОВ

Винаги ми е правило впечатление, па и едва ли само на мен, че певицата Мадона е избрала туй лъжеиме: защо тъкмо него сред безброй прозвища? То изглежда най-малко нелепо

у особа, чието сценично държане я нарежда сред отявлени, за да не река долнопробни пилонджийки. Как така онуй разюздано същество с променливи полови предпочитания и непроменлива блуд съименица е на приснопаметната Дева? На какво дължи се посегателството, а за да съм точен - гаврата? Приемем ли, че и най-голямата случайност никак случайна не е, какво цели Мария Луиза Чиконе самоназовавайки се Мадона? Малко ли са други имена, които също биха били удобни за жена, ламтяща пари, слава чрез попмузиката? Умувах, блъсках си блъските и нищо не измислих освен очевадното.

     Мадона използва името на Божията майка, за да поругае него, нея, а по тоя начин и християнството. На милионите свои почитатели, а и на други люде певачката лукаво, кощунствено поднася окарикатурена, мерзка представа за Светото семейство. Внушава неуважение, богохулство, светотатство: какво се прекланяте на Дева Мария, какво ще ѝ въздигате песнопения, молитвослови? Искате Мадона? Ето ви я, аз ви я предлагам: пълно отрицание на приснопаметната. Естествено, тия и тям подобни изявления циничната, извинете, сценичната самозванка не е правила, то не е и нужно: умният от половин дума разбира. Пък в случая думата не е половин, а цяла-целеничка: Мадона значи Богоматер. Известна е прилепчивата, заразителна сила на асоциациите. Дори да ги не искаш, даже да ги пъдиш, те пак ти се натрапват. След неистовата разгласа на Мадонините изпълнения (понякога изстъпления) включително у дълбоко вярващ православен неволно се подпъхва разпасаният образ на певицата и петни сиянието на Христовата родителка. Нали цял щаб имиджмейкъри обмислят и най-малката подробност в подиумното и битово поведение на тази бъдеща и настояща звезда, няма никакво съмнение, че никак произволно турено ѝ е това име, каквито и да са обясненията. На въпросните имиджшмекери трябва да им се признае: с името Мадона улучила са десятката. Богохулната.

     Кога седнах да се мъча по компютърните гяволии, разбрах, че на едни работички им се казва икони. Та пак споходи ме защо? Това ли е най-сполучливото обозначение? Нищо и никакво рисунче, шаренийка някаква, пък икона, ха сега де? Мигар тъй нареклите ги умници, баш по общувката спецове, не знаят, че за стотици милиони православни иконата е свещен предмет? Че пред икона те се кланят и с упование, с благодарност и надежда взор към Всевишния отправят? Недознайване? Пропуск? Недоглеждане? Чунким в пребогатия английски език няма слово по-сгодно от икона? Или виж ми окото, особено едното?

       Не допускам случайно случване с компютърните “икони”. По мое скромнейшо мненийце тъкмо щото нейде някои отлично знаят какво е икона, решили са да бъде тя внимателно, елегантно опозорена, като приравнят мижаво квадратче, правоъгълниче с обредна вещ. Признавам: ударът е майсторски. За милиарди човеци думата икона сведена е до възможно най-невзрачно нещице, толкова безлично, та чисто и просто е виртуално. За компютъризирано не/мислещи икона стои редом с мишка, та колкото мишка буди боголюбиви трепети у плацикащи и плуващи из вълните на интернета, толкоз и оная икона трябва да внушава боголюбие. За жал, срам, печал и тук не е пропусната сгодата да бъде ловко и подмолно да бъде ударено православието, ужким безобидно, а всъщност коварно сатанински. Защо не е въведена в употреба дума от порядъка на образ, картинка, изображение, рисунка? С какво икона улеснява компютърното дело, че именно тя е избраницата? С какво тя стои над преждеречените четири нейни равнозначия? С какво е тя незаменима? С това, че кара милиарди човеци неволно да сквернословят.

     В отдела за старопечатни издания към Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” веднъж заварих млад мъж, чиито външност и одежди сочеха духовник. Той набираше с преносим компютър. Приближих и рекох извинете, вие на ей тия неща как викате, икона ли? А, кротко рече изследвачът в расо, защо да е икона, то си е картинка. Благодарих и оставих богослова да си гледа работата. Не зададох повече въпроси, защото отговорът недвусмислено показваше какво щях да чуя.

 

 

 

  

 tgt

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n