Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Извън това, осеняването с кръст от осветен елей на християните не е грешно, а полезно

atonНАШИЯТ КРЪСТ

Светият Синод на БПЦ изрази своята позиция по повод един феномен от последните дни. Ето нейния текст: „Чрез социалните мрежи в интернет и кратки текстови съобщение по мобилни телефони в България, но и в Гърция, Русия, Беларус, Украйна, Сърбия и Северна Македония е разпространено съобщение с невярно съдържание за „явяване“ на Пресвета Богородица по време на всенощното бдение отслужено във всички обители на Света гора Атонска през нощта на 27. март. Според съобщението Божията Майка уж заповядала всички православни християни да нарисуват още същата вечер кръстове на вратите си, а ако не разполагат с подходящи материали за това, да го направят със зехтин. В част от вариантите на лъжливото съобщение се прилага и фотография с пояснителен текст на руски език, който обяснява, че фигурата, подобна на човек, в небето в местност със субтропичен климат, е на Пресвета Богородица, а явяването е било видно от манастирите Симонопетра и Григориат по време на всенощното бдение, което очевидно е невъзможно, тъй като всенощно бдение се прави през нощта, а не посред бял ден.

До този момент никъде на Света гора не е известно да е имало такова явление. Чудесното явяване на нашия Господ Иисус Христос, на Божията Майка и на светии на Православната Църква не е непознато на Света гора, но такова винаги е свързано с конкретна личност или личности, които са известни със своя подвижнически живот и смирение. Техните имена винаги придружават преданието за явяването, като свидетелство за неговата достоверност. В коментирания случай това очевидно не е така…“

И още - гръцката агенция за църковни новини „Ромфея“ е опровергала тази провокация, позовавайки се на информация от Кинотиса на Света гора Атонска. Според преобладаващото мнение сред светогорските монаси, произходът на такава провокация трябва да се търси в средата на тези, които се подиграват с напрежението в обществото, свързано с пандемията на заболяванията от коронавируса. След като в православните страни се предизвиква изкуствен дебат по въпроса за санитарните проблеми, свързани с посещението на богослужението и практическата невъзможност заразата да се пренася чрез светото Причастие, на лъжливата новина не може да се гледа по друг начин освен като на провокация.

Друга новина от Атон - братството на българския Зографски манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ приветства принципната православна позиция на премиера Бойко Борисов, който недвусмислено заяви, че няма воля да затвори храмовете в навечерието на съпреживяването на славното и спасително Христово Възкресение.

Извън лъжливата вест, полезно е да си припомним, че осеняването на челата на християните, както и на вратите и стените на апартаментите, но с кръстове от ОСВЕТЕН елей не само не е погрешно, но е и полезно, като привличащо Божията благодат. Благочестива традиция е по Йордановден да се ръсят с богоявленска светена вода жилищата на православните християни. Други православни често кадят с тамян пред иконите от домашния си иконостас, но и в целите си домове. Всичко това е добро, когато се прави с вяра, а не като „магически“ ритуал. Разбира се, всеки православен християнин е длъжен да носи на гърдите си и кръстче, което да го предпазва от беди, болести и вражески нападения. Утринната и вечерната молитви имат същото предназначение - да свържат вярващия с Бога и да го направят неуязвим за силите на злото.

Във връзка с явяването-неявяване на Пресвета Богородица на Атон, да си спомним също и истинската вест за явяването на св. Никифор Прокажени Чудотворец и в България и обещаното от него застъпничество пред Бога в борбата с пандемията от коронавирус. Както и неговите думи: „Предупреди всички християни да ми се молят, но многократно. Да четат и деветдесетия псалом. Лекарство има и това е светото причастие. Има и билка, която да пиете, това е мащерката, тя убива вирусите. И в никакъв случай да не забравяте да посещавате Божия дом в този труден момент, защото там няма никаква зараза и никой не може да се инфектира.”

 

  

 tgt

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n