Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Според тълкуванието, ротарианството имало белези на религиозно движение

rotНАШИЯТ КРЪСТ

Св. Синод на Гръцката църква е обсъдил участието на клирици в мероприятия на организациите „Ротари клуб“ и „Лайънс клуб“ и е изпратил до всички митрополии окръжно, с което призовава гръцките архиереи и свещеници да не участват в техни прояви. Според решението, тези организации „не се ограничават само със социални изяви, но извършват и действия с религиозен характер, като имат официална обредна церемония

за приемане на нови членове и извършват молитва, отправена - в разрез с християнското учение - към един бог в общия смисъл на тази дума, а не според нашата православна християнска вяра“.

В решението не се уточнява кое е предизвикало издаването на това окръжно, тъй като отношението на Гръцката църква към тези организации, както и към масонските ложи е многократно изразявано. В същото време политиката на „Ротари“ е насочена към себелегитимиране в църковните среди и затова честа практика в Гърция е връчването на награди за благотворителност от страна на организацията към различни изявени в тази област православни клирици.

Първото официално становище на Гръцката църква е формулирано през 1958 г. Под формата на отговори на отправени към Св. Синод въпроси темата е коментирана през 1951, 1958 и 1970 г., както и в още едно официално становище от 1974 г. В тях Църквата изразява големи резерви към организацията „Ротари клуб“ и препоръчва на християните да не се обвързват с това движение, тъй като то има религиозен характер. В определени случаи свещеникът дори може да откаже на член на „Ротари“ да стане кръстник, тъй като е член на нехристиянско религиозно движение.

-----------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на „Двери.бг“

 

  

 

 

sa

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n