Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Това предлагат народните представители от ВМРО

uspenieНАШИЯТ КРЪСТ

15. август е свят ден за българите с православна вяра. Това е денят на Успението на Пресвета Богородица. Юлиан Ангелов и групата народни представители от ВМРО са входирали в деловодството на Народното събрание законопроект за допълнение на Кодекса на труда за обявяване на 15. август – денят на Успение на Пресветата Богородица да стане официален празник. В мотивите си депутатите

от ВМРО посочват, че денят в християнската традиция е един от най-големите празници, както Възкресение Христово и Рождество Христово. В християнската традиция този ден е залегнал и в традиционния календар на българите. Това е денят, в който Божията майка напуска земния си път и се преселва в Небесното нетленно Царство.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, той слага край на предхождащите го пости – не се работи, а болните нощуват на свети места за изцеление. Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените, като защитница на семейното огнище. Обявяването на 15. август за официален празник в националния календар не би довело до затруднения в трудовия кодекс, тъй като в този месец голяма част от хората вземат годишния си платен отпуск, мотивират се и рационално депутатите от ВМРО.

 

  

 

 

sa

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n