Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

В храма на измислената света обител щели да почитат баба Ванга, дядо Влайчо, дядо Добри и Левски

kjjutewНАШИЯТ КРЪСТ

За измамниците няма почивен ден и нищо свято. Рецидивист с 12 присъди, току-що излязъл от затвора, се е заел да „припечели“, събирайки „дарения за строеж на манастир“. За този смущаващ случай съобщиха днес от Старозагорска митрополия, където е постъпил сигнал, че лица, представящи се за служители на БПЦ-БП, събират пари за изграждане на света обител „Св. Стойна Преподобна“ в опанското село

Пъстрен. В социалната мрежа Facebook е бил създаден профил „Параклис Св. Стойна Преподобна“, в който ежедневно се публикува апел за подпомагане със средства, публикуван е нотариален акт за продажба на недвижим имот, банкова сметка и снимки от „църковни“ служби. Като управител на Дружество по ЗЗД „Манастир св. Стойна Преподобна“ в акта за продажба е посочено лицето Кинка Атанасова с постоянен адрес в Гълъбово.

Обявено е също, че основният храм щял да носи странното и неграмотно изписано име „Св. Народни Български Святий“, в който щели да се почитат Стойна Преподобна, Васил Левски, дядо Добри, Ванга и дядо Влайчо. Тази неграмотност е добре дошла за въцърковените православни християни, за които измамата става ясна от пръв поглед – тъй като Ванга и „пророкът“ дядо Влайчо са известни с врачуванията си, а Стойна не е никаква „преподобна“, тъй като никога не е била монахиня и дарбата ѝ /доколкото е съществувала/ е от бесовските сили. За Левски, въпросът за канонизацията му никога не е стоял пред Светия Синод. А светостта на дядо Добри от Байлово тепърва предстои да се докаже, според правилата за канонизация, действащи в БПЦ. В страницата във Фейсбук също така се сипят и хвалби по адрес на богомилите, за които всеки православен християнин знае, че са една опасна секта.

„Ние, от Старозагорска митрополия никога не бихме си позволили да искаме финансова помощ от дарители, без решение на Старозагорския епархийски съвет, по общоприетия начин“, коментира Старозагорският митрополит Киприан. Негово Преосвещенство предупреждава също, че замесените с измамата лица нямат нищо общо с БПЦ-БП, респективно със Старозагорска епархия.

Според запознати, по случая вече работят специалисти от ГДБОП.

 

-----------------------------------------

Снимката е от ФБ-страницата на измамниците; именно това е рецидивистът, дегизиран като монах. Според запознати, по време на разкола той бил хиротонисан за епископ от разколниците.

 

  

 

 

sa

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n