Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Нетленните му мощи имат температура 36,6 градуса, а пантофките му се износват всяка година

ersaНАШИЯТ КРЪСТ

Според църковната практика всяка година в деня на честването на някой светия, чиито мощи са нетленни, се извършва тяхното преобличане, т.е.- свалят се старите одежди и се обличат нови. На 12. декември, когато се чества паметта на свети Спиридон, се преобличат и неговите нетленни и чудотворни мощи. Сменят се и терлиците /пантофките/, с които е обут чудотворецът. И всяка година свещенослужителите,

които извършват този обичай виждат едно и също чудо: новите терлици, с които светията е бил обут през изминалата година, са вече стари и износени, показвайки, че Свети Спиридон е вървял с тях през цялата година. Нещо повече - терлиците носят върху себе си следи от местата, където е обикалял свети Спиридон, за да помага. Чудесното появяване на светията в беда е засвидетелствано не само от християни, които са призовавали светеца и са получавали помощта му, но и от друговерци. Ще разкажем за едно от тях.

На 24. юни 1716 г. турците внезапно нападнали остров Корфу (Керкира), където и днес се намират мощите на св. Спиридон. В продължение на 50 дни островитяните водили жестока битка с многобройните агаряни. Вярващите не преставали със сълзи на очи да молят св. Спиридон да ги избави. На 11. август сутринта жителите на Корфу се готвели за последна битка и пълно поражение от турците. Тогава на разсъмване великият отец Спиридон се явил пред очите на враговете с безчислено небесно войнство, държейки блестящ като мълния меч в дясната си ръка и с гняв ги прогонил. Виждайки това чудо, агарянските войски отстъпили и се разбягали на всички страни, опасявайки се, че невидима ръка ще ги удари. В страх и ужас те се натоварили на корабите си и отплували, като по такъв начин оставили Корфу свободен без нито едно сражение. Агаряните открито изповядали, че били обърнати в бягство от някакъв почтен монах , т.е. от св. Спиридон, който е явил във въздуха, съпроводен от славно небесно войнство. Те и не помислили повече да се върнат.

Радостта на избавените жители на острова нямала край. Видели се свободни, всички отишли в храма с мощите на светията, за да прославят Бога и да благодарят на чудесния си застъпник св. Спиридон. Оттогава на 11. август всяка година, в чест на освобождението на Корфу се изнасят чудотворните мощи на светията и се прави литийно шествие. Износените терлици на светията се нарязват на малки частици и се раздават на вярващите за благословение.

 

--------------------------------

Автор на горните редове е монахиня Ксения, известна в света като Димитрина Станева, дългогодишна журналистка от бургаските медии.

Бел. ред. Св. Спиридон живял в началото на IV век. Той е съвременник на свети Николай Мирликийски. Бидейки обикновен овчар, той се оженил, но овдовял и приел монашество. По-късно, заради неговата любов към Христос и към хората, бил избран за епископ. Със силната си вяра извършил многобройни чудеса - изцелил безнадеждно болния император Констанций, възкресил младенец, а след това и неговата майка, умряла от радост при вида на оживялото дете. Заповядал на излезлия извън бреговете поток да спре, за да успее да дойде на помощ на несправедливо осъдения на смърт. После превърнал една змия в злато, за да спаси от гладна смърт беден селянин.

През 325 г. свети Спиридон участвал в Първия вселенски събор, събрал се в Никея, за да опровергае Ариевата ерес. Светителят встъпил в спор с мъдруванията на гръцките философи – защитници на Арий. Чрез Божествено чудо светител Спиридон обяснил на еретиците изповядваното от православните единство на Трите Божествени Лица на Света Троица. Това станало така: той хванал в ръката си една кирпичена тухла и я стиснал; мигновено нагоре излязъл огън, надолу потекла вода, а глината останала в ръката на чудотвореца.

След смъртта му /около 348 г./, епископ Спиридон бил погребан с почести в църквата на Светите Апостоли в град Тримитунт. Чрез Божията благодат честните мощи на св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. свещеникът Георги Калохерет се отправил с тях в Сърбия, а оттам през 1460 г. - на остров Корфу. Мощите на св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самия храм „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Те се изнасят за поклонение три пъти годишно: на Великден, на 11. август /датата, на която св. Спиридон спасил острова от нападението на турците/ и на празника му - 12. декември.

 dfh

  

 

 

sa

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n