Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

България е богата на древност, от нашата история се захранват цели 4 държави

laaНАШИЯТ КРЪСТ

Св. благочестива Теофана Басараб е новата светица, която ще бъде вписана в календара на Румънската патриаршия – това е решил Св. Синод на Румънската православна църква на свое заседание на 17. февруари. Нейната памет ще бъде почитана на 28. октомври. Тя ще бъде чествана като „първа румънска монахиня“, останала известна с името си, се казва в църковното решение. Макар че, по онова време

никой не е чувал нито за „Румъния“, нито за „румънци“. Поради простата причина, че земите южно и северно от Дунава са били част както от Първото, така и от Второто българско царство. Като има – има! Днешна България, ако не с друго, е богата с История. И можем да „изнасяме“ история, с която да се захранват поне 4 съвременни държави: Северна Македония, Румъния, Молдова и България, разбира се. Но да не се разсейваме!

Теофана е монашеското име на българската царица Теодора, първата съпруга на цар Иван Александър, за която той се жени още докато е деспот в Ловеч през 1323 г. Тя е била дъщеря на влашкия воевода Иванко I Басараб, а рожденото ѝ име е било Брайда. Образованата княгиня приема владетелското име Теодора, свързвано през Средновековието с двете известни византийски императрици – Теодора, съпругата на имп. Юстиниан Велики, и имп. Теодора, възстановила иконопочитанието през 843 г. В Ловеч Теодора покровителства културата, създава център за преписване на светогорски ръкописи на старобългарски език, като много от тях се разпространяват в цяла Източна Европа.

Когато Иван Александър става български цар през 1331 г., тя се премества в столицата Търново и управлява заедно с него близо петнадесет години. Там продължава да насърчава и подкрепя развитието на книжнината – сред забележителните ръкописи от този период е българският превод на византийската хроника на Константин Манасий, сега съхранявана във Ватиканския музей и мн. др. В „Похвалата на цар Иван Александър“, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е определена като „благочестива жена“: „Радвай се, благочестива жено, царице Теодоро!“. От брака си с българския цар Теодора има четири деца – Михаил Асен, Иван Срацимир, Иван Асен IV и Василиса. Царицата става ктитор на много църкви и манастири, сред които и Басарбовският скален манастир край Русе.

Четете още по темата ТУК

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n