Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

90-годишен руски свещеник предупреждава, че и самото одобрение на убийствата в Украйна ни прави съучастници

kswzНАШИЯТ КРЪСТ

Известният руски православен свещеник и участник в дисидентското движение в СССР протоиерей Георги Еделщейн (р. 1932 г.) излезе с призив към своите сънародници. Той е клирик на Костромска епархия на РПЦ. С голяма болка свещеникът говори за тези мрачни дни, когато „войниците на една страна, които наричат себе си православни, убиват своите братя и сестри в Христа“... „Ние, християните,

не бива да стоим настрана, когато брат убива брата, християнин – християнина“, подчертава свещеникът. Отец Георги призовава народа на Русия да повтаря престъпленията на тези, които приветстваха действията на Хитлер на 1. септември 1939 г. Не можем срамежливо да затваряме очи и да наричаме черното бяло, злото – добро, да казваме, че вероятно Авел не е бил прав и е предизвикал своя по-голям брат, казва достойният свещеник.

Ето е цялото негово обръщение:

„Братя и сестри! Рано сутринта на 24. февруари руските войски нападнаха Украйна. Обстрелват се Киев, Одеса, Харков, Мариупол и други украински градове. Руските войници убиват своите братя и сестри в Христа. Ние, християните, не бива да стоим настрана, когато брат убива брата, християнин – християнина. Няма да повтаряме престъпленията на тези, които приветстваха действията на Хитлер на 1. септември 1939 г. Не можем срамежливо да затваряме очи и да наричаме черното бяло, злото – добро, да казваме, че, вероятно, Авел не е бил прав и е предизвикал своя по-голям брат. Кръвта на жителите на Украйна ще остане по ръцете не само на управляващите и войниците, които изпълняват заповеди. Тяхната кръв е на ръцете на всеки един от нас, одобрил тази военна операция или просто замълчал“.

Обръщението е подписано и от свещ. Йоан Бурдин, председател на храма „Възкресение Христово“ в Костромска епархия на РПЦ-МП.

 

--------------------------------

На 1. септември 1939 г. започва „Полската кампания на Вермахта“, в резултат от която територията на Полша е окупирана напълно, полската армия е разбита, а територията на страната е анексирана от СССР и германския Райх.

Публикува се с посредничеството на "Двери.бг"

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n