Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Русия нападна Украйна. Умира мирно население, убиват деца, горят нашите храмове. Това заявяват свещениците

swtkНАШИЯТ КРЪСТ

Днес пет украински епархии на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) в източните части на Украйна официално се отказаха да споменават Московския патриарх Кирил по време на богослужение. Решенията за това са публикувани на официалните им сайтове. Това са епархиите Сумска, Ровенска, Мукачевска, Владимир-Волинска и Житомирска, които са силно пострадали от

агресията путинската армия. Предполага се, че това става със съгласието на Киевския митр. Онуфрий. По-рано вчера няколко десетки клирици от Сумска епархия изпратиха писмо до своя архиерей, в което оповестяват решението си, че пастирската им съвест не им позволява повече да споменават на службата като свой предстоятел Руския патриарх. Днес Сумският митр. Евлогий, който беше известен със силните си проруски позиции, се присъедини към тях. В неговото решение се казва: „Като осъждам кървавата агресия на Русия срещу Украинската държава и украинския народ, вземайки предвид обръщението на нашите клирици и миряни от 28 февруари 2022 г., благославям да се прекрати молитвеното споменаване на Московския патриарх в храмовете и манастирите на Сумска епархия на Украинската православна църква“.

Силен отзвук намери днес лаконичното съобщение в социалната мрежа на известния украински епископ Йона (Черепанов), игумен на манастира „Света Троица“ в Киев. Еп. Йона е викарий на Киевска епархия, известен с мисионерската си дейност сред украинските младежи, ръководи Синодния отдел за работа с младежта на УПЦ (МП), и е много популярен в Русия:

„За моите приятели от Русия. Да, при нас има война. Русия нападна Украйна. Умира мирно население, убиват деца, горят нашите храмове. Ние не сме чакали никакви „освободители“, нито сме ги викали. Народът е единодушен и сплотен в отношението си към тази страшна агресия. Не зная какво още да кажа… Това е истината“.

Според официалната путинска пропаганда, руската армия действа „в защита на Украинската православна църква и на цялото православие“. Нито един украински епископ или свещеник не е подкрепил нахлуването на руснаците, а във всички официални църковни изявления еднозначно се говори за война и жестока агресия към украинския християнски народ.

 

---------------------------------

със съдействието на "Двери.бг"

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n