Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Кремъл отказа предложението за Пасхално примирие

anyuНАШИЯТ КРЪСТ

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш предложи в Украйна да бъде установено четиридневно пасхално примирие, което той нарече „пасхална хуманитарна пауза“. Той направи предложението си на 20. април на знаково място на територията на ООН - пред бронзовата статуя на револвер със завързано дуло. Гутериш изрази загрижеността си за това, че отбелязването на

Възкресение Христово в Украйна и Русия съвпада с настъпването на путинските войски в Източна Украйна. Затова той предложи на воюващите страни да се установи „хуманитарна пауза“ от Велики четвъртък до Пасха и да се отворят хуманитарни коридори за извеждане на цивилните граждани от зоните на военни действия.

„Четиридневният Пасхален период трябва да стане обединяващ момент, когато ще можем да се сплотим заради спасението на човешките животи, продължаване на диалога и прекратяване на страданията в Украйна. Да спрем кръвопролитието! Запазете вяра в смисъла и посланието на Пасха!“ - призова Антонио Гутериш.

Украинската страна е дала съгласие, но Русия е отказала да спре бойните действия в периода на Възкресение Христово. За това съобщава представителят на Украйна в ООН Сергей Кислица. Представителят на Русия в организацията е заявил, че примирието е „опит да се даде на киевските националисти и радикали малко време, в което да могат да се прегрупират“. Според него, това ще даде възможност на украинската страна „да извърши нови нечовешки провокации и да пусне нови фалшиви новини за действията на руските войници“.

В руските медии предложението за примирие за празника Възкресение Христово се представя като възможност за подготовка на „нови провокации с многобройни жертви“ в Източна Украйна.

Руският патриарх Кирил досега не е коментирал официално отказа на руската страна да спре военните действия по време на празника Възкресение Христово при положение, че юрисдикцията на Московска патриаршия се простира и на територията на Украйна. Това означава, че ще остави своето украинско паство да посрещне Пасха под обстрел. Никъде в руската реторика по повод Пасхалното примирие не се среща и дума за смисъла на Христовото Възкресение, за милосърдието, любовта и благоволението между човеците.

Междувременно, Киевският митрополит Онуфрий /който е към Московската патриаршия/ заяви намерение да проведе Кръстен ход до "Азовстал" в Мариупол от Велики Петък до Възкресение. В него трябваше да се включат епископи, свещеници и миряни. Тяхната цел е да помогнат за извеждането на цивилните граждани, които се крият в подземията на завода, ранените войници, както и изнасяне телата на загиналите. Митр. Онуфрий призова в този период военните действия около завода да бъдат спрени. Но откъм Москва цари оглушително мълчание…

 

ybb

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n