Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Патриарх Вартоломей прие в евхаристийно общение МПЦ, която вече ще се нарича Охридска църква

zawНАШИЯТ КРЪСТ

На днешното си заседание Св. Синод на Вселенска патриаршия е взел решение да възстанови евхаристийното общение с Македонската православна църква и така да сложи край на половинвековния разкол, в който тази поместна църква пребивава. В официалното съобщение се казва: „Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник - 9. май, под председателството на Негово Всесветейшество

Вселенския патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и след като оцени в заключителна фаза апелационната жалба, подадена до църквата-майка от тази църква, както и неколкократните призиви на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки така раната на схизмата и изливайки „елей и вино“ на раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодален акт.

2) Оставя на св. Църква на Сърбия правото да уреди административните въпроси между нея и Църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковното предание.

3) Признава „Охридска“ като наименование на тази църква (което обозначава областта на нейната юрисдикция само и единствено в границите на територията на държавата Северна Македония), както беше обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина „македонски“ и всякакви други производни на думата „Македония“.

Вселенската патриаршия продължава да се интересува от израстването, напредъка и стабилността на тази църковна общност в Охрид, както е постъпвала през вековете за всички поместни православни църкви, бидейки „странноприемница на любовта, извор на благочестието на рода на православните християни“.

А ние, чедата на БПЦ нека също се зарадваме на добрата вест. И да приветстваме с „Добре дошли“ нашите кръвни братя, за да бъдем братя и сестри и в Христа!

 

---------------------------------------

По материали на „Двери.бг“

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n