Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Една публицистична повест за „превземането“ на РПЦ от Кремъл

frfrdНАШИЯТ КРЪСТ

„Третият Рим и Църквата“. Така е озаглавил новата си книга монах Калистрат Зографски. Опусът е в нетрадиционния жанр на публицистичната повест, а зад това духовно име стои познатият на българската културна общественост театровед, богослов и публицист Руси Русев. Книгата е писана в промеждутъка между нощните бдения и ежедневните монашески послушания на о. Калистрат в светогорския

славянобългарски Зографски монастир. Радвам се, че се познаваме лично с тази забележителна енциклопедична личност от времето, когато работехме за една медия. Първата част от трилогията "Третият Рим и Църквата" е публикувана на хартия в издателство „Лествица“, можете да си я купите в книжарницата на издателството на ул. "Св. Княз Борис I" (до ул. "Парчевич"). Успех на книгата и на отец Калистрат! С нами Бог, брате!

Петър Марчев

Анотация

Вековете след смъртта на Йоан Василиевич Грозни са всъщност историята на борбата на властта за подчинение на Църквата. Неговите наследници във властта рядко разбират произхода на тази власт, смятат Църквата за нещо като помощник на владетеля, а демонстративното желание за самостоятелност в решенията и вярата в Божествения произход на самата тази Църква много често изглеждат в очите на управляващите враждебни на властта. От друга страна, на някои от влиятелните клирици започва да им харесва да влияят на решенията на короната. Тази линия може да се проследи като се започне с опита на протопоп Силвестър да се възползва от потресаващото впечатление, което е направил на младия Йоан Василиевич, изобличавайки го по време на Московското въстание срещу рода Глински през 1547 г., и "да играе" в полза на домогваща се до властта групировка и се свърши с влиянието на Распутин в двора в навечерието на революцията от 1917 г. Във всеки отделен такъв случай обаче става дума за конкретни лица, желаещи да се възползват от статута си на духовници, докато борбата за пълно подчинение на Руската Църква е по рода си борба за подчиняване с цел укрепване на позициите на конкретния владетел, династия или групировката, стояща зад тях. Това подчинение варира в различните исторически периоди от административни ограничения, законодателни преси, кадрови манипулации и манипулирани решения на Свещеното събрание, през ползването на Църквата като инструмент във вътрешната и външната политика до опит за нейното пълно унищожаване по време на 70-годишния период на комунистическата власт.

                                                                                             Монах Калистрат (Зографски)

 

 Анонс

Издателство "Лествица" събира средства за публикуването на втория том на трилогията на о. Калистрат. Желаещите да подпомогнат изданието могат да осъществят контакт на мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n