Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

В младостта си агент "Михайлов" манипулирал Световния съвет на църквите в Женева

kiriНАШИЯТ КРЪСТ

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил, верен поддръжник на президента Владимир Путин, е работил за съветското разузнаване по време на престоя си в Швейцария по време на Студената война. Това пишат два швейцарски вестника, като се позовават на разсекретени архиви. Според всекидневниците "Матен диманш" и "Зонтагсцайтунг", досието на федералната полиция за

днешния духовен водач на РПЦ потвърждава, че "монсеньор Кирил", както е назован той в документа, "принадлежи към КГБ", основната разузнавателна служба на СССР. Двете медии са се запознали с досието в швейцарските федерални архиви.

В началото на 70-те патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, живеел в Женева, където официално представлявал Московската патриаршия в Световния съвет на църквите. На Кирил - тогава с оперативен псевдоним Михайлов - било възложено освен това да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те. Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР, напомнят вестниците и изтъкват, че РПЦ "отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева".

Световният съвет на църквите пък им заявил, че "няма информация" по темата. "Матен диманш" потърсил племенника на патриарха Михаил Гундяев, който го заместил като представител на Московската патриаршия в Женева; младият свещеник Гундяев твърди, че Кирил "не е бил агент", при все че е бил "строго контролиран" от КГБ. И това "не се е отразило върху искреността на участието му в икуменическата дейност относно другите църкви", подчертава той пред вестника. Изданието посочва също, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил "най-малко 43 пъти", например да кара ски и дори си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г.

Междувременно, патриарх Кирил продължава преследването на руски свещеници, които не са съгласни да благославят кървавата война на Путин. Той издаде укази, с които лично поставя под запрещение (забрана да служат) двама свещеници. Първият е прот. Андрей Кордочкин, който от дълги години служи в Испания (като свещенослужител в катедралния храм на Испанско-португалската епархия на РПЦ в Мадрид и до 25 август 2022 г. беше секретар на епархията). О. Андрей е известен с ясната си антивоенна позиция, за която той открито говори както в социалните медии, така и в пресата. Срещу него е постъпил донос в Московска патриаршия от „възмутени енориаши“. Вторият е о. Йоан Ковал, свещеник в храма „Св. Андрей Първозвани“ в Люблино, който не е известен, нито е имал публични изказвания. Причината за решението е, че свещеникът е променил една дума в „Молитвата за Светата Рус“, изпратена за задължително четене във всички руски църкви. О. Йоан по време на служба е заменял думата „победа“ с думата „мир“. Вместо да казва „возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу“, той се е молил „подажд нам силою Твоею мир“. От него са се оплакали писмено енориаши, на които тази молитва не се е харесала. В решението за запрещението се казва, че свещеникът е обвинен в „самочиние“. Забранено му е да извършва богослужения „до приключване на разглеждането на неговия случай от Дисциплинарната комисия на Епархийския съвет на Москва“.

Публицистът и богослов Сергей Чапнин коментира указите така: „Ден след като отпразнува 14-та годишнина от интронизацията си патр. Кирил взе редица изключително сурови решения, които ясно показват, че е решил да започне нов и още по-страшен етап в историята на Московската патриаршия. Иска ми се да греша, но това изглежда като начало на „големия терор“. Разликата е в това, че разправата с духовниците започва не от тайните служби, не от външни сили, а от самия патриарх и верните му църковни чиновници. За съжаление е съвсем предвидимо, че махалото на репресиите ще се разгърне. По-голямата част от епископата и духовенството са уплашени и мълчат. Но все още има малцина, които са готови да се противопоставят на лъжите и безумието. Именно с тях започва разправата“.

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n