Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Македонският научен институт прие за свой член Иван Николов

IvanГБ

По повод 3-ти март Културно-информационен център „Босилеград“ , Македонския научен институт, Читалище „Зора“, Военно-историческата комисия и Съюзът на военните възпитаници на Негово Величество училища проведоха възпоменателна вечер в чест на Освобождението на България от турско робство. 

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите, честити националния празник и изрази благодарност на всички, които подкрепиха КИЦ-а в разразилата се поредна драматична кампания срещу центъра. Предисторията на честването на 3 март в Босилеград е свързана с развяването на българско знаме и осъждането на КИЦ „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите за това. В днешно време идеята за свобода е неразривно свързана с просвещението и свободата на словото – подчерта Николов.

Обширна историческа лекция за Освобождението на България в контекста на тогавашното геополитическо статукво на Великите сили и техните интереси на Балканите, изнесе председателят на Македонския научени институт доц. Александър Гребенаров.

В продължение авторите доц. Александър Гребенаров, Володя Милачков и д-р Ангел Джонев  представиха „Албум програмни документи, материали и дейци на българското националноосвободително движение след 1878 г.“ - издание на Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. От името на Института доц. Гребенаров подари научна литература на библиотеката на КИЦ-а. След срещата, Иво Сапунджиев от читалище „Зора“ в Кюстендил откри фотодокументална изложба. В края на вечерта доц. Гребенаров осведоми присъстващите, че Македонският научен институт единодушно е приел за свой член Иван Николов и му връчи членската карта. Това съобщиха от КИЦ „Босилеград“ специално за „Гласът на България”.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg