Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Дойчин Боянов и Александър Шопов бяха специални гости на КИЦ „Босилеград“

doi4inИван НИКОЛОВ

В рамките на отбелязването на Деня на българската култура и на славянската писменост, КИЦ „Босилеград“ на 12 май посрещна желани и интересни гости. В Западните покрайнини гостуваха гл. асистент Дойчин Боянов, майка му Снежана Боянова, доц. Александър Шопов, проф Йордан Бакалов, проф. Огнян Тишинов и доц. Лозан Митев - всичките от Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Дойчин Боянов е най-добрият български алпинист, покорил Монт Еверест без кислородна маска. Също така, заедно с доц. Александър Шопов и Николай Петков в рамките на експедицията „Антарктида“ са покорили най-непристъпния и висок Иглен връх (1690 м.) на планината, която от 2001 г. носи името на прабългарския бог Тангра на остров Ливингстън, Антарктида. Покорените върхове те кръщават с български имена: София, Левски, Делчев, Лясковец и пр.

Дойчин Боянов е син на босилеградски преселници. В салона на КИЦ-а около трийсетина посетители със затаен дъх изслушаха обаятелния разказ за експедицията. Боянов и Шопов представиха снимки от Антарктида и увлекателно разказаха за Южния плюс, за живота в българската антарктическа база, за Антарктида и проведената научно-изследователска дейност. 

„Ценното на тази експедиция беше, че ние се движихме в един абсолютно неизследван район. Постоянно търсихме и пътя в едни условия с опасни ледници и сложен релеф, така че опасността се диктуваше по много параметри”, обясни алпинистът Дойчин Боянов.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg