Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Нов успех на художника-номад, който обикаля света, за да го рисува

prangovЛъчезар ЛОЗАНОВ

Картина на казанлъшкия художник Боре Иванов влезе в крайната селекция от 28 творби при участвали общо 2459 участници от всички континенти в осмото издание на Международния конкурс Figurativas 15 (Figurativas Painting and Sculpture Competition).

Организатор на световния конкурс е Европейският музей за модерно изкуство (Museo Europeo de Arte Moderno, http://www.meam.es), който се намира в Барселона. Той разполага с най-добрата платформа в света, предназначена да даде широка картина на съвременното фигуративно изкуство. Българинът от години живее в Париж, неговата творба е единствената, която ще защитава честта не само на България, но и на Франция. Сред 28-те селектирани творби има картини на автори от Испания, САЩ, Южна Африка, Италия, Мексико, Шотландия, Англия и други страни от цял свят. Източна Европа е представена освен от Боре Иванов и от една руска авторка, която работи в Мадрид. Нивото на конкурса е наистина световно, за което свидетелства и съставът на журито – сред имената му са легендарният американски художник Ричард Естес и норвежкият гений Одд Нердрум.

За българския художник  повече впечатления разказва неговият казанлъшки приятел и колега, писателят Петър Марчев:

– Борe е непоправим скиталец – обикаля света, за да го нарисува. Картините му с маслена живопис са неговият поглед към Австралия, Полша, Белла Италия, Южна Африка, столицата на света – Париж, страната на баските, древните замъци на Германия, зелените поля на Ирландия…

Без да има диплом за професионален художник, той рисува, откакто се помни. Със страст, себеотдаване – като във всяка истинска любов. Публиката го усеща, харесва и купува картините му. Най-важната школа по живопис за художника е животът му в Париж – отива там през 1995 и има шанса самият Пако Рабан да хареса живописта му и да купи две негови маслени платна. Пет месеца по-късно Боре  открива първата си парижка изложба – в Латинския квартал, на левия бряг на Сена. Следват нови пътешествия – до Южна Африка, до Навара – в сърцето на Пиренеите, до Испания, до Марсилия, до Германия и Ирландия… От 2001 година казанлъшкият художник живее постоянно в Париж. Има близо 30 самостоятелни изложби, но страстта му към пътешествията и рисуването продължават да не му дават покой. „Рисуването е идеалното алиби да продължа да живея своя номадски живот“, усмихва се Борислав. Нерядко у него надделяват романтичните жестове – приходите от една изложба за Страната на баските той дарява в помощ на политическите затворници – баски, излежаващи присъди като „терористи“.

Понастоящем Боре Иванов работи в тандем с френската фотографка Мари Буке, като двамата разработват една тема със средствата на живописта и на фотографията. Последният им проект се нарича „Огледални светове“ и включва 20 диптиха (картина + фотография). Изложбата ще бъде подредена във френския Сенат, както и в криптата на храма „Мадлената“. Третият й показ ще бъде в сградата на Асоциацията за приятелство между Франция и Америка в Париж. Планирано е изложбата „Огледални светове“ да бъде показана и в Лондон, Австрия и Чехия.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg