Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Почетена бе паметта на поручик Генчо Неделчев, загинал на Панчин гроб

pametnikГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Представители на КИЦ „Босилеград“,  Военно-историческата комисия на Р България и ЗКУ Ликовна колония „Свети Йоаким Осоговски“ от Македония сведоха глави пред подвига на поручик Генчо Неделчев, загинал на 11 юли 1913 г. в боевете на местността Панчин гроб.

На гроба на героя в двора на черквата в босилеградското село Божица заупокойна панихида отслужи свещеник Зоран Стоянов, който след това говори за безсмислието на войните и ролята на вярата в опазването на мира и разбирателството между българския и сръбския народ. На поклонението присъстваха и делегации от Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на отбраната на Р България, заместник областния управител на Видин инж. Огнян Ценков, Военноисторическата комисия, Военно издателство, Института по балканистика към БАН и Регионалните исторически музеи от Видин, Кюстендил, Стара Загора и Добрич.

Въпреки че бяха поканени, официални представители от сръбска страна не дойдоха, но кметът на Сурдулица г-н Новица Тончев, който бе зает с провеждащия се на Власина фестивал „Власинско лято“, разпореди организаторите и гостите да бъдат посрещнати и да им се окаже съдействие.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов подчерта, че целта на помена не е да се призовават призраците на миналото, а да се отдаде почит на жертвите на войните, да се отворят скритите страници в историята на сръбско-българските отношения и отново да се препрочетат и преосмислят в името на националното помирение и общото европейско бъдеще. Той също посочи необходимостта да се открият и възстановят войнишките паметници като опорна точка за мир и разбирателство между двата народа и изрази съжаление за неразбирането и подозрението, с което вече две години се блокира възстановяването на надгробен паметник на български офицери в Босилеградското гробище. След помена се проведе обща среща на експертите от Военноисторическата комисия, Министерството на отбраната и музеите, на която бе разисквана възможността за развитие на военноисторически туризъм в граничните общини на базата на артефактите от бойните полета, военните паметници, военните гробища, църквите и природните забележителности в тоя регион.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София



Времето със sinoptik.bg