Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Сърбия ще отговаря за систематично унищожаване на българското малцинство

bosilegradДраголюб ИВАНЧОВ

Демократичния съюз на българите със загриженост следи разрастването на престъпността и корупцията на всички нива в Босилеград и изразява възмущение и тревога от бездействието и липсата на политическа воля в държавата да се справи с тях.

Местните избори в Босилеград вече 15 години се провеждат по един престъпен начин. Така избрана местната власт управлява по още по-престъпен и безотговорен начин.  В продължение на 4 мандата, сегашното управление пропиля стотици милиони динари за започнати и недовършени обекти (водопровод, спортна зала, мост на края на града, плувен басейн и разни други обекти) които се разпаднаха преди да бъдат пуснати в експлоатация. Въпреки доклада на Държавната ревизорна институция от 2013 г., докладите на финансови и други инспекции и десетките подадени сигнали в разни министерства и прокуратурата, държавните органи досега не предприеха нищо за установяване на отговорността и овладяване на престъпността, корупцията и клиентелизма в Босилеград. Толерирайки престъпността, корупцията и беззаконието, държаватапревърна Босилеград в гнездо на беззаконието и престъпността и негодно място за живот. Именно заради това, безработицата и незачитането на човешките и малцинствени права, жителите на общината масово напускат родния си край и отиват в чужбина. Ако Сърбия в скоро време не овладее престъпността и не създаде нормални условия за живот на българското население, тя не само няма да има напредък в преговорите за членство в ЕС, но и ще отговаря за нарочно и систематично унищожаване на българското национално малцинство.

Именно заради това е необходимо държавата Сърбия да подведе под отговорност конкретните престъпници, за да не отговаря самата тя пред международната общност за умишлено нарушаване на човешките права и систематично изтребление на българите в Сърбия.

За да прикрие отговорността си за престъпленията, които прави срещу собствения си народ в името на държавата Сърбия, кметската власт в Босилеград с подкрепа на определени държавни структури, месеци наред тиражира измислени афери за „злоупотреби в Културно-информационния център Босилеград“ и сее пропаганда срещу национално мислещата интелигенция, преследва активистите на малцинствената партия Демократичен съюз на българите и не позволява на частния бизнес да инвестира и да открива нови работни места в общината.

Окуражени от престъпността, беззаконието и безотговорността в местната власт от една, и безработицата и житейските нужди от друга страна, се разраснаха всички други видове престъпност. В края на април тази година, гражданите на Босилеград бяха стреснати от една показна полицейска акция, в която бяха арестувани група безработни босилеградски младежи, българи по народност, от които някои имат и придобито българско гражданство, под съмнение, че нелегално са минавали границата и са организирали международна престъпна група за контрабанден трафик на бежанци от Сирия, Афганистан и Пакистан. По същото това време в съседните Р България и Р Македония не беше проведена подобна акция и нямаше разбита никаква международна престъпна група. След три месеца в следствения арест, все още няма образувано съдебно производство срещу арестуваните босилеградски младежи.

Без да се меси в работата и действията на следствието и прокуратурата, Демократичния съюз на българите изразява учудване от тежката квалификация на престъплението, особено когато се касае за българи по народност. За останалите квалификацията на престъплението е значително по-лека. Освен това, и след задържането на групата, през Босилеград месеци наред ежедневно минават стотици нелегални бежанци от Сирия, Афганистан и Пакистан и организирано отиват към вътрешността на страната. С оглед на това, тежката квалификация за контрабанден трафик на хора поражда съмнение за политически скалъпено обвинение с цел сплашване и отклоняване на вниманието на обществото от тежкото социално положение, беззаконието, корупцията и престъпността в общинската власт и тежките политически въпроси, касаещи положението на българското малцинство в Р Сърбия. Именно за да се избегнат спекулациите в обществеността, че е жертвана по-малката престъпна група, за да се запази по-голямата престъпна група под покровителството на властта, Демократичния съюз на българите призовава органите на следствието и правосъдието колкото се може по-скоро да установят вината и справедливо да съдят обвинените.

Престъпността и корупцията в структурите на властта, политическото своеволие и безработицата в Босилеградска община създават още по-големи предпоставки и насърчават разрастването на битовата и организирана престъпност. Изправени пред масовата безработица, млади и образовани хора често пъти са принудени да изкарват средства за живот и по незаконен начин, занимавайки се с нелегален превоз на дървен материал, горски плодове, добитък, цигари и пр.

Борбата срещу корупцията и престъпността е неделима част от изграждането на функционално демократично общество в което политиците демократично и прозрачно се избират и отговарят пред закона за всички свои престъпни действия и бездействия. Тяхната отговорност е още по-голяма защото те с управленските си грешки и неспазването на закона създават престъпна среда и насърчават всички други видове престъпност.

Демократичния съюз апелира към сръбската общественост и държавните органи на властта за професионално и справедливо прилагане на словото и духът на закона за всички – не само за ония които са на дъното на обществото, но и за ония които са по върховете на властта.

                                                            Демократичен съюз на българите,

                                                                                Председател

                                                                         Драголюб Иванчов

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg